Članak

Svjedok bez saznanja o centru u Kaknju

25. Maja 2015.00:00
Na suđenju Jasminu Šehagiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Odbrane je kazao da nije bio upoznat s postojanjem prihvatnog centra u Kaknju u koji su 1993. godine zatvarani Hrvati.

This post is also available in: English

Ramiz Dugalić, nekadašnji načelnik bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), rekao je da nije znao da je od juna do septembra 1993. godine u prostorijama stare direkcije Rudnika mrkog uglja Kakanj formiran centar gdje su zatvarani pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti.

Na pitanje da li je morao čuti za maltretiranje civila i vojnika HVO-a u tom centru, Dugalić je odgovorio da je to mogao jedino kada bi ga jedinice s terena izvijestile, ali da se ne sjeća da mu je bilo ko ukazivao na nelegalne aktivnosti u Kaknju.

“Jedini centar za prihvat ratnih zarobljenika u zoni odgovornosti Trećeg korpusa bio je u Kazneno-popravnom domu Zenica”, kazao je Dugalić.

Prema optužnici, Jasmin Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Suđenje Šehagiću se nastavlja 22. juna.

Dženana Sivac


This post is also available in: English