Članak

Prigovor na iskaz svjedoka

19. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja Ranku i Željku Rakiću te Marku Stankoviću za zločin počinjen u mjestu Kućice (općina Zavidovići), Odbrane trojice optuženih prigovorile su na iskaz svjedoka Kantonalnog tužilaštva kazavši da predstavlja “dopunu istrage”.

This post is also available in: English

Odbrane trojice optuženih su tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Zenici Azima Sinanovića istakle da je njegov iskaz “procesno nedopustiv”.

Sinanović je sa svjedočenjem počeo krajem aprila ove godine, kada je rekao da, na osnovu položaja jedinica i konfiguracije terena u mjestu Kućice, nije moguće da je Zuhra Husanović nastradala djelovanjem snajpera u unakrsnoj paljbi s vojnih položaja.

Na ovom ročištu Sinanović je kazao da je završio vojnu školu te da je pregled terena izvršio prije mjesec dana na molbu inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Odbrane su zatim iznijele prigovor na njegovo svjedočenje, kazavši da to predstavlja “dopunu istrage koja je davno završena”.

Ranko Rakić, Željko Rakić i Marko Stanković su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi da su krajem augusta ili početkom septembra 1992. ubili Zuhru Husanović u mjestu Kućice.

S obzirom da je Sinanović bio posljednji planirani svjedok Kantonalnog tužilaštva, Odbrane su na ovom ročištu najavile koliko će svjedoka pozivati.

Odbrana Ranka Rakića je najavila saslušanje četiri svjedoka na okolnosti pogibije Zuhre Husanović i vojnih položaja u Kućicama, dok je Odbrana Željka Rakića predložila saslušanje četiri svjedoka i predočavanje materijalnih dokaza o tome da je optuženi u vrijeme zločina boravio u Njemačkoj.

Odbrana trećeoptuženog Stankovića će se o svojim dokazima izjasniti naknadno.

Suđenje će biti nastavljeno 8. juna.

Dženana Sivac


This post is also available in: English