Članak

Zarobljavanje čovjeka s bijelom maramom

18. Maja 2015.00:00
Na suđenju Josipu Mariću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Odbrane se prisjetio kako je u ljeto 1993. godine u selu Han Ploča pokupio jednog čovjeka koji je mahao bijelom maramom, te ga odveo u policijsku stanicu u Kiseljaku.

This post is also available in: English

Penzionisani policajac Ivica Odak je kazao da se 15. juna 1993. godine s kolegama Mladenom Stanišićem i Perom Ljevakom vraćao iz Kobiljače, kada su primijetili čovjeka koji je mahao bijelom maramom.

“Vratili smo se, pretresli ga i priveli u policijsku stanicu u Kiseljaku. Predali smo ga dežurnom, koji je uzeo podatke. Nakon toga, preuzela su ga druga dvojica koji su ga odvezli u stacionar u sklopu vojarne”, rekao je Odak.

On je naveo da u Han Ploči nije vidio druge osobe, te da optuženi Josip Marić nije bio sa njima tog dana jer je bio angažovan u novoformiranoj policijskoj ispostavi u Gromiljaku kod Kiseljaka.

Josip Marić je optužen da je, kao zapovjednik policije i dozapovjednik Sigurnosno-informativne službe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku, u ljeto 1993. godine u tom gradu tukao ratne zarobljenike i civile.

Na ovom ročištu je u korist Odbrane svjedočio i Mladen Stanišić, koji je potvrdio da je u junu 1993. godine vidio “čovjeka sa bijelom krpom”, koji je zatim predat dežurnom policajcu Draganu Gorti u Kiseljaku.

Stanišić je također rekao kako optuženi Marić nije bio sa njima jer je bio u ispostavi u Gromiljaku.

Nenad Drmač se prisjetio kako je 15. juna 1993. godine radio na obezbjeđenju ispred Policijske stanice u Kiseljaku.

“Ivica Odak je je dovezao čovjeka koji je bio povrijeđen u lijevu nogu. Šef smjene mu je uzeo podatke i naredio da ga odvezem u stacionar. Predali smo ga u stacionar”, posvjedočio je Drmač.

On je kazao kako je optuženi Marić u to vrijeme, prema njegovim saznanjima, nije uopće radio u policiji.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Drmač je naveo kako optuženi Josip Marić nije dolazio u prostorije policijske stanice Kiseljak jer je bio penzionisan.

Suđenje se nastavlja u utorak, 19. maja.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English