Članak

Krv u hangaru Sušica

13. Maja 2015.00:00
Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u Sušici (općina Vlasenica), vještakinja Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu je kazala da je utvrdila da je u hangaru Sušica pronađena krv humanog porijekla.

This post is also available in: English

Odbrana optuženog Ostojića je na početku ročišta predložila da se vještakinja Maja Martinović ne sasluša jer je jedne prilike “na pitanje da li je sudski vještak, odgovorila da nije”.

Tužilaštvo je pojasnilo da se radi o uposlenici Federalne uprave policije, odnosno o stručnoj osobi ispred državnog organa. Sudsko vijeće je prijedlog Odbrane odbilo.

Maja Martinović je kazala da je po naredbi Tužilaštva BiH, zajedno sa timom iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 2008. godine uradila pregled hangara, te je otkriveno prisustvo smeđih tragova na nekoliko pozicija.

Na licu mjesta je, kako je navela Martinović, izvršeno preliminarno testiranje na prisustvo krvi i dobivene su pozitivne i blago pozitivne reakcije na određene pozicije.

Ona je istakla da su u laboratoriji testirani brisovi i strugotine sa dijelova zida kako bi se ustanovila krv humanog porijekla, te su dobivene pozitivne reakcije na neke tragove, na određene negativne, a kod nekih pozicija su se pojavili mikrotragovi.

Ostojić je optužen da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

U unakrsnom ispitivanju Martinović je rekla da na naredbi nisu bila konkretna imena, nego lice mjesta kao lokacija, te da je za Ostojića prvi put čula na pozivu za vještačenje.

Odbrana je istakla kako smatra da je ovo vještačenje nerelevantno za ovaj predmet.

Tužilaštvo je kao materijalne dokaze unijelo zapisnik o uviđaju, nalaz i mišljenje vještaka, te fotodokumentaciju.

Nastavak suđenja – kada je planirano saslušanje svjedoka Tužilaštva, koji danas iz opravdanih razloga nije pristupio, te izvođenje materijalnih dokaza Tužilaštva – zakazan je za 26. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English