Članak

Dokazi o liječenju svjedokinje

6. Maja 2015.00:00
Na suđenju Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženima za zločin počinjen u Bihaću, Tužilaštvo BiH je uložilo dokaze o liječenju zaštićene svjedokinje.

This post is also available in: English

Među 33 materijalna dokaza koje je tužilac Ćazim Hasanspahic prezentirao na suđenju su i nalazi neuropsihijatra i psihologa, kao i dva otpusna pisma bolnice za svjedokinju ST-1.
“Ulažemo i fotodokumentaciju o privremeno oduzetim predmetima Kantonalne bolnice u Bihaću, te službenu zabilješku koju je sačinio istražilac Tužilaštva BiH”, rekao je tužilac.
Vojić i Mešić su optuženi da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABIH), u noći između 1. i 2. maja 1994. godine naizmjenično silovali jednu ženu, te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja.
Većina uloženih dokaza su dopisi, dokumenti i zabilješke sačinjene tokom prikupljanja dokaza.
Dio ih se odnosi na prikupljanje dokumentacije o ovom slučaju koji je ranije vodilo Okružno vojno tužilaštvo u Bihaću.
“Ulažemo optužnicu Okružnog vojnog tužilaštva, zapisnik o glavnom pretresu, zahtjev oštećene ST-1…”, kazao je tužilac Hasanspahić.
Fadil Abaz, Vojićev branilac, rekao je da je samo dio tih dokumenata Tužilaštvo uzelo od Suda u Bihaću, te da će Odbrana naći i ostale.
On je dodao da se dopisi koje je Tužilaštvo slalo drugim institucijama ne mogu tretirati kao dokazi.
“Ovdje je 50 posto takvih dokaza”, kazao je branilac.
Na ovom suđenju bilo je planirano da iskaz daju dva svjedoka. Kako je tužilac pojasnio, jedan svjedok nije pronađen, dok je za drugog Tužilaštvo dobilo informaciju da je preminuo.
Nakon što Tužilaštvo provjeri ove informacije, Sud BiH će zakazati nastavak suđenja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English