Članak

Malo šta poznato

U nastavku suđenja Slavku Saviću, optuženom za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da mu nije poznato da je svjedokinja A bila žrtva nasilja.

This post is also available in: English

Miloš Jovanović je rekao da poznaje svjedokinju A, koja je radila u njegovom ugostiteljskom objektu za vrijeme rata.
“Radila je pred kraj rata, zadnja godina koliko se sjećam”, izjavio je svjedok i dodao da optuženog Savića vrlo malo poznaje.
Na pitanje tužioca Vladimira Simovića je li svjedokinja A bila u nekom odnosu sa optuženim, Jovanović je odgovorio da mu nije poznato.
Tužilaštvo BiH tereti Slavka Savića da je, kao pripadnik Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1993. godine u mjestu Semizovac (općina Vogošća) silovao žensku osobu. Ona je na ovom suđenju svjedočila pod pseudonimom A.
Odgovarajući na pitanja Odbrane i Sudskog vijeća, svjedok Jovanović je kazao da nije mogao nikoga natjerati da radi kod njega i da je svjedokinju A plaćao za posao koji je radila. On je rekao da se ne sjeća da li je optuženi imao neko vozilo, kao ni situacije u kojoj je on svjedokinju A spasio od vojske.
Kao odgovor na dokaze Odbrane, Tužilaštvo je ponovno pozvalo svjedokinju A i njenu kćerku, ali je njihovo svjedočenje bilo zatvoreno za javnost. Također javnost nije mogla prisustvovati svjedočenju Razije Sejdić zbog “tehničkih razloga”.
Nastavak suđenja je zakazan za 11. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English