Članak

Nepregledni teren

27. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Zavidovića, svjedok Tužilaštva je izjavio pred Kantonalnim sudom u Zenici da na mjestu ubistva civila u mjestu Kućice nije bilo moguće djelovanje pješadijskog oružja.

This post is also available in: English

Azim Sinanović je pozvan da objasni položaje jedinica i konfiguraciju terena kako bi, kako je navelo Tužilaštvo, otklonio sumnju da je Zuhra Husanović nastradala djelovanjem snajpera u unakrsnoj paljbi s vojnih položaja.

Sinanović, koji je bio oficir u jedinici Armije BiH (ABiH) što je djelovala na području gdje se, prema optužnici, zločin dogodio, svjedočio je na suđenju Ranku i Željku Rakiću te Marku Stankoviću.

Oni su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi da su krajem augusta ili početkom septembra 1992. ubili Zuhru Husanović u mjestu Kućice.

Pokazujući na kartu na kojoj je iscrtao vojne položaje, Sinanović je kazao da nije moguće da je na mjestu događaja djelovalo pješadijsko naoružanje s obzirom na konfiguraciju terena i udaljenost položaja.

“Mjesto stradanja, koje sam također obišao, na nižoj je nadmorskoj visini, a teren je brdovit, pošumljen i nepregledan, tako da nije moguće djelovanje pješadijskim naoružanjem”, izjavio je Sinanović.

Odbrane trojice optuženih navele su da nisu spremne za unakrsno ispitivanje, uz obrazloženje da treba da ispitaju vjerodostojnost prezentirane karte, što je Sudsko vijeće dozvolilo.

Suđenje će biti nastavljeno 19. maja.

Dženana Sivac


This post is also available in: English