Članak

Udarci Josipa Marića

23. Aprila 2015.00:00
Zaštićena svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Travniku ispričala je kako ju je optuženi Josip Marić u ljeto 1993. pretukao u njenoj kući u Kiseljaku.

This post is also available in: English

Svjedokinja S je rekla da je optuženi Marić 17. jula 1993. godine, s još petoricom vojnika, došao u njenu kuću u Kiseljaku.

“Došli su da me istjeraju iz kuće, kako bi smjestili izbjeglice hrvatske nacionalnosti. Marić je ušao u kuću i, kada sam ga zamolila da me ne istjeravaju jer ima praznih kuća u komšiluku, počeo me udarati. On danas izgleda bolesno, i to je nešto sasvim drugo. Tada je bio snažan i udarao je kao bokser i svaki njegov udarac se pamtio”, kazala je svjedokinja S.

Svjedokinja je ispričala da je nakon premlaćivanja pobjegla u obližnju bazu UNPROFOR-a, a kasnije je razmijenjena.

Marić je optužen da je, kao zapovjednik policije i dozapovjednik Sigurnosno-informativne službe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku, u ljeto 1993. godine u tom gradu tukao i mučio ratne zarobljenike i civile.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, Marićev branilac Zdenko Tomić pitao je svjedokinju kakvu je uniformu nosio Marić.

“Nosio je plavu policijsku uniformu, a na svečanoj prisegi u Kiseljaku je nosio maskirnu uniformu, nije izgledao bolestan kao danas”, odgovorila je svjedokinja.

Optuženi Marić je Sudskom vijeću kazao da je sve što je rekla zaštićena svjedokinja – “izmišljotina”.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj, kada će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English