Članak

Bez saznanja o ubistvima u Ključu

23. Aprila 2015.00:00
Bivši komandant Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Grujo Borić je na suđenju Ratku Mladiću negirao da bilo šta zna o zločinima nad Muslimanima i Hrvatima počinjenim 1992. godine u zoni pod njegovom komandom.

This post is also available in: English

“Nisam znao ništa o tome… Ne znam ni sada”, rekao je Borić nakon što mu je tužilac Arthur Traldi predočio dokaze o ubistvima više od 100 Muslimana u selu Biljani kod Ključa počinjenim 10. jula 1992. godine.

Pri tom iskazu ostao je i pošto mu je tužilac Traldi citirao iskaz načelnika štaba njegovog korpusa da je znao za zločin.

Upitan da li je znao da je masovna grobnica iz koje su žrtve poslije rata bile ekshumirane udaljena “manje od kilometra” od kasarne u selu Lanište, gdje je bila jedna brigada pod njegovom komandom, Borić je odgovorio: “Nisam znao.”

Prema optužnici koja Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Ključ je jedna od opština u kojima je taj progon poprimio razmjere genocida. Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Potvrđujući da je u Drvaru, gdje je bila komanda Drugog krajiškog korpusa VRS-a, postojao “zatvor” za zarobljenike, Borić je, međutim, opovrgavao da je znao da su neki od zarobljenih naknadno pronađeni u masovnim grobnicama.

“Možda su bili razmijenjeni”, kazao je Borić.

Tužilac Traldi tvrdio je, pozivajući se na dokumente iz vojnog zarobljeničkog logora na Manjači, da je svjedokov korpus zarobljavao i u taj logor, bez ikakvog razloga, slao muslimanske i hrvatske civile. “Ne znam za to”, odvratio je Borić.

Osvrćući se na svjedokovu tvrdnju da VRS “nije imala ništa” sa masovnim odlaskom Muslimana i Hrvata, zastupnik Optužbe je, citirajući ratne bilješke Mladića, dokazivao da je u Ključu u novembru 1992. ostalo “2.000 Muslimana”, a da ih je u gradu prije rata bilo “17.000”.

“Tako piše”, prihvatio je Borić, ponovivši, međutim, da o tom masovnom odlasku nesrpskog stanovništva iz zone pod njegovom komandom nije znao ništa.

Na osnovu svih predočenih dokaza, tužilac Traldi je zaključio da je Drugi krajiški korpus, nasuprot svjedokovim tvrdnjama, bio veoma umiješan u prisilno premještanje nesrpskog stanovništva. “Ne”, odgovorio je Borić na kraju iskaza posredstvom video-veze.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 28. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English