Članak

Saznanja svjedoka

22. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Foči, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je čuo da mu je roditelje ubio Radoman Fundup.

This post is also available in: English

Sakib Puriš je ispričao da je s porodicom živio u Čohodar Mahali (poznata kao i Čodor Mahala) u Foči početkom rata. Prema njegovom iskazu, roditelji su mu ubijeni u junu 1992. godine.

“Majka moje supruge me nazvala u Beograd. Ja sam bio kod familije. Rekla je da su joj dolazili neki Srbi i potvrdila da su mi roditelji ubijeni. Kaže: ‘Da znaš, ubio ih je Radoman Fundup’”, izjavio je Puriš i dodao da ne poznaje tog čovjeka.

On je naveo da su njegovi roditelji ekshumirani u Brodu kod Foče 2000. godine i ukopani u Goraždu.

Na fotografijama koje mu je prezentovalo Tužilaštvo svjedok je identifikovao svoju kuću u Čohodar Mahali, kao i neke druge objekte.

Radoman Fundup, bivši pripadnik Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za ubistva i zlostavljanje civila. S još dvije osobe on je, prema optužnici, u Čohodar Mahali učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te ranjavanju jedne žene.

Optužen je i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako je navedeno u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.

Na ovom ročištu iskaz je dao i zaštićeni svjedok FR-1, čije je svjedočenje bilo zatvoreno za javnost.

Branilac Slaviša Prodanović je kazao da bi želio da svjedok Puriš ostane u sudnici dok traje svjedočenje FR-1, kako bi čuo pravu istinu o svojim roditeljima. Vijeće je odbilo ovaj prijedlog.

Nastavak suđenja bit će naknadno utvrđen.

Džana Brkanić


This post is also available in: English