Članak

Nastavak unakrsnog ispitivanja bez prisustva javnosti

21. Aprila 2015.00:00
Unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora nastavljeno je bez prisustva javnosti.

This post is also available in: English (English)

Kako je kazala predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković, unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka S-1 bit će bez prisustva javnosti, kako je ranije određeno.

Mitar i Rade Vlasenko te Drago Končar optuženi su da su učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Prijedora.

Prema optužnici, oni su 26. maja 1992. učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća u Kozarcu, nakon čega su do kuće Mitra Vlasenka odveli grupu civila, koje su tu su zlostavljali, a potom su muškarci iz grupe odvedeni u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Sva trojica optuženih se terete da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 4. juna 1992. godine tokom pretresa u Kozarcu pronašli grupu od osam civila, koji su se krili u jednoj kući, a zatim ih ubili.

Rade Vlasenko je optužen i da je, s još jednom osobom, krajem jula ili početkom augusta 1992. iz Trnopolja izveo dvojicu bošnjačkih zatvorenika, koje je odveo na prinudni rad, a zatim jednog od njih ubio, dok je drugi uspio pobjeći.

Suđenje se, prema rasporedu, nastavlja 28. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)