Članak

Silovanja na Vracama

16. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u sarajevskom naselju Vraca, svjedokinja Optužbe je kazala da joj je oštećena ispričala u ratu da ju je silovao Predrag Đurović.

This post is also available in: English

Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kazala je da joj je prilikom dijeljenja humanitarne pomoći oštećena rekla da ju je silovao optuženi.

“Držala je bebu u naručju i plakala je. Rekla je da ju je silovao Predrag Đurović na Vracama”, kazala je svjedokinja, koja je zatražila da joj se ne objavljuje ime.

Svjedokinja je rekla da se ne može sjetiti godine kada joj je to ispričala oštećena.

Prema optužnici, Đurović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), krajem 1992. godine u sarajevskom naselju Vraca silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u napuštenoj zgradi, uz prijetnju će ubiti nju i njeno dijete.

Na suđenju je svjedočila i majka oštećene, koja je navela da joj zet rekao da je njenu kćerku silovao vojnik, koji je nekoliko dana ranije silovao i njenu mlađu kćerku.

“Vojnik dolazi sa puškom, bila je pokrivena dekom, otkrio ju je, uzeo za kose i odveo. Noćila je kod njega dolje, sutradan ju je vratio. Došla je kući, plače. (…) Znala sam kad je došla šta je radio”, kazala je majka oštećene.

Svjedokinja je ispričala da nakon tog događaja njena starija kćerka nije bila više ista.

“Vidim po priči da nije normalna”, kazala je majka oštećene.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. maj.‏

Albina Sorguč


This post is also available in: English