Članak

Počelo suđenje Slavku Ikanoviću

15. Aprila 2015.00:00
Suđenje Slavku Ikanoviću pred Okružnim sudom u Doboju počelo je svjedočenjem kriminalističkih tehničara iz Dervente, koji su oktobru 1992. godine vršili uviđaj nakon ubistva Anice Anđelić u selu Gornji Božinci.

This post is also available in: English

Zoran Vuković je ispričao da su na uviđaj izašli njegov kolega iz Policijske stanice Derventa Jovo Jeftić i istražni sudija Branko Petrić, te da je on sačinio fotodokumentaciju koja je predočena u sudnici.

Vuković je naveo da je u knjizi uviđaja nakon povratka u derventsku policiju zapisao da su u kuću Anđelića u selu Gornji Božinci došli Dragoljub Ikanović i Stanko Vukmirović sa nepoznatim osobama.

“Prilikom vršenja uviđaja, neko je spomenuo ta imena”, naveo je Vuković, koji je rekao i da optuženog vidi prvi put u sudnici.

Prema optužnici, Ikanović je učestvovao u ubistvu jednog civila hrvatske nacionalnosti u oktobru 1992. godine na području Dervente.

Jovo Jeftić je ispričao da je uviđaj obavljen nakon prijave o ubistvu u selu Gornji Božinci, koje se nalazi na granici opštine Doboj i Dervente, te da je bio zadužen da obavi razgovor sa osobama koje bi nešto mogle reći o samom događaju.

Jeftić je kazao da se ne može sjetiti detalja tog događaja i zatražio da mu se pročita izjava koju je dao istražiteljima Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Policijskoj stanici u Derventi.

Nakon što mu je predočena izjava, Jeftić je potvrdio da mu je muž ubijene Anice, Ilija Anđelić, ispričao da su u noći sa 17. na 18. oktobar 1992. godine u njihovu kuću oko pola jedan došli Dragoljub Ikanović i Zoran Vukmirović sa nepoznatim osobama, te da su njega, suprugu i još jednu komšinicu istjerali vani.

On je kazao da mu je Anđelić ispričao i da je samo kod Vukmirovića vidio oružje.

Te osobe su mu rekle da ga neće ubiti jer je dobar čovjek, a udaljile su se od njegove kuće nakon što im je dao kanister u kojem je bilo deset litara rakije, naveo je Jeftić, koji je kazao da optuženog nije ranije viđao.

Suđenje se nastavlja 29. aprila.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English