Članak

Odbačena prijava protiv optuženih

15. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Nebojši Lončareviću i Boranu Makiviću pred banjalučkim Okružnim sudom, svjedok Odbrane je rekao da je tokom rata postojala prijava protiv optuženih za krivično djelo, ali da je ona odbačena.

This post is also available in: English

Svjedok Zdravko Samardžija je ispričao da je 1992. godine bio u Specijalnoj jedinici policije u Banjaluci, dodavši da je ova jedinica bila “veoma strogo uređena”.

Prema iskazu svjedoka, optuženi Lončarević i Makivić bili su pripadnici jedinice, a protiv njih je bila podignuta i krivična prijava.

“Neko je prijavio da su dva pripadnika specijalne jedinice počinila neko krivično djelo. Zbog toga je u kasarni na Rakovačkim barama u Banjaluci obavljena smotra svih pripadnika. U prijavi je navedeno da su to djelo počinili Lončarević i Makivić, i oni su bili u smotri, a oštećeni su tri puta prošli pored njih i nisu ih prepoznali, pa je ta prijava odbačena”, rekao je Samardžija.

On je kazao i da je u junu i julu 1992. bila teška situacija jer je u jednoj akciji u selu Večići kod Kotor Varoša ubijeno sedam pripadnika jedinice.

Lončarević i Makivić, nekadašnji pripadnici Specijalnog odreda policije za posebne namjene Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka, optuženi su za ubistvo jednog civila počinjeno 8. jula 1992. godine.

Na ovom ročištu je u korist Odbrana svjedočio i Danko Kajkut, bivši komandant voda specijalne jedinice u kojoj su bili Lončarević i Makivić, koji je rekao da su u julu 1992. godine optuženi bili u Kotor Varoši zbog pogibje njihovih saboraca.

“U ovom periodu bili smo u stanju uzbune i svi smo bili u pripravnosti i planirali smo akciju kako da dođemo do tijela naših momaka koji su poginuli. Tvrdim da su Lončarević i Makivić sve vrijeme bili u Kotor Varoši i da niko iz ove jedinice nije mogao napustiti jedinicu”, rekao je Kajkut.

On je dodao da je prvo akcija bila isplanirana za 9. juli 1992. godine i da su 8. jula obavili “dopunu”, odnosno da su cijeli dan dopunjavali municiju i ostalo što je potrebno za akciju.

Svjedok Nenad Stevandić je rekao da je u toku 1992. radio u Državnoj bezbjednosti, te da je u Kotor Varoš išao dva puta za Vidovdan i jednom poslije, kada su se dešavale akcije.

On je ispričao da poznaje optužene Lončarevića i Makivića, koji su bili u to vrijeme članovi Specijalne jedinice policije Banja Luka.

“Ova jedinica je bila veoma dobro organizovana i po vojnim prinicipima, te je upućivana na najopasnija ratišta. U njoj su svi morali poštovati propisi, inače bi bili izbačeni iz jedinice”, istakao je Stevandić.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. april.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English