Članak

Leševi kod škole u Počitelju

15. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja optuženom Ibri Turajliću zvanom Zelo za zločin počinjen 1992. na području općine Čapljina, svjedok Tužiteljstva Huso Đonko je kazao kako je čuo da je neko upucao ranjenika na području Počitelja.

This post is also available in: English

Svjedok Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru Đonko je rekao da je bio pripadnik Teritorijalne odbrane, te da je oružje i uniformu dužio u Međugorju. Dodao je da poznaje optuženog, ali da Turajlić nije bio u njegovoj jedinici prilikom prelaska na lijevu obalu Neretve.

“Jedinica u kojoj sam bio nije radila borbena dejstva. Naš zadatak je bio da obezbjeđujemo put Domanovići – Čapljina. Kada smo prešli na lijevu obalu Neretve, krenuli smo prema osnovnoj školi u Počitelju. Tada je otvorena vatra na nas. Uspjeli smo proći prema Veledarovim kućama na put prema Domanovićima. Komandir našeg voda je bio Ekrem Veledar. Vratili smo se tek sutradan popodne i tada sam vidio kod škole, uz put, tri leša, među kojima je bio Mićo Zelenika”, kazao je svjedok.

On je opisao da su sva tri leša bila jedan do drugoga, a da je na Zeleniki primijetio razderanu nogavicu od pantalona i zavoj na butini, a na drugoj dvojici je bilo krvi.

“Sva trojica su bila na leđima. Kod Miće sam primijetio da su mu pantalone bile raskinute i da je bio previjen. Nisam vidio druge ozljede. Kasnije sam čuo, među vojnicima se pričalo, da je Mići neko od vojnika dao cijev puške da mu pruži pomoć. Onda je neko pritrčao i upucao ga”, kazao je Đonko.

Ibro Turajlić je optužen da je 1992. godine na području mjesta Počitelj ubio ratnog zarobljenika Mitra Zeleniku, koji je prethodno bio ranjen i ukazana mu je ljekarska pomoć.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English