Članak

Šariću četiri godine zatvora

7. Aprila 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Brunu Šarića na četiri godine zatvora zbog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenih u maju 1992. u Travniku.

This post is also available in: English

On je proglašen krivim da je 24. maja 1992. učestvovao u odvođenju civila Alekse Kostreša ispred njegove zgrade u ulici 29. novembar u Travniku.

Kako je utvrdilo prvostepeno vijeće, Šarić je sa još dvojicom pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, koji više nisu živi – učestvovao u odvođenju, prilikom čega je uperio oružje prema oštećenoj Sajmi Kostreš i njenom sinu.

Nakon toga se Aleksi Kostrešu gubi svaki trag sve do aprila 2005., kada su na današnji dan sahranjeni njegovi posmrtni ostaci.

“Iako je za ovo krivično djelo predviđena minimalna zakonska kazna od pet godina, Vijeće se odlučilo na kaznu od četiri godine, uzimajući u obzir olakšavajuće okolnosti”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Mehmedalija Huseinović.

Obrazlažući zbog čega nisu prihvaćeni dokazi Odbrane, on je kazao da nijedan od šest ispitanih svjedoka nije bio očevidac događaja, nego je riječ o pripadnicima Samostalne satnije “Rosa Brandis”, u kojoj je bio i optuženi.

Izricanju presude nije prisustvovao optuženi, kao ni predstavnici Kantonalnog tužilaštva u Travniku.

Šariću su produžene mjere zabrane, a na ovu presudu dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English