Članak

Udarao svim i svačim

1. Aprila 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Bijeljini izjavio je da je optuženi Gligor Begović učestvovao u njegovom premlaćivanju odmah po dolasku u logor Batković u julu 1992. godine.

This post is also available in: English

Husein Alić je u Sudu BiH rekao da je od batina koje je dobio od Begovića i drugih stražara pao u nesvijest.

“Gligor je za mene najveći krvnik što može biti na ovom svijetu, jer nas je tukao svim i svačim – bejzbol palicom, kundakom, rukama, nogama, kamenjem”, kazao je Alić.

Prvi dan po dolasku, kako je dodao, udarana su još trojica muškaraca sa kojima je doveden, a jednog od njih po imenu Sejad vojnik je udario kundakom u potiljak i u toku noći je podlegao.

“Sejad se više nije budio, krkrljao je, teško disao. Ležao je na betonu i jednostavno umro iza ponoći”, rekao je Alić.

On je naveo da je prva dva mjeseca zatočeništva dobijao batine od optuženog, koji ga je jednom udario tupim predmetom u glavu, usljed čega mu je pukla lobanja.

Begović je optužen da je u ljeto 1992. premlaćivao civile i zarobljenike u Batkoviću, kao i da je dvije osobe tjerao na seksualne odnose.

Svjedok Alić je rekao da je bio u grupi od 13 zatvorenika pod posebnim tretmanom, jer su ih tukli svaki dan i skrivali u hangarima za kukuruz kad bi dolazio Crveni krst.

U dijelu njegovog svjedočenja o dešavanju u takozvanom čardaku, javnost je bila isključena.

Svjedok je u sudnici prepoznao optuženog kao osobu koja ga je tukla. Na pitanje Odbrane da li je u istrazi na fotografijama identifikovao Begovića, Alić je rekao da se ne sjeća.

“Ako se sudi njemu, valjda je on”, odgovorio je svjedok na pitanje branioca Aleksandra Bogdanovića da li je siguran da je u sudnici ta osoba.

Svjedok Hasib Džananović u sudnici je takođe prepoznao Begovića kao osobu koja ga je tukla, a potvrdio je kako je i u istrazi identifikovao optuženog na fotografijama.

Džananović, koji je iz Vlasenice doveden u bijeljinski logor, naveo je kako su jedne prilike grupu zatočenika tukli optuženi i pripadnici “jedinice iz Šekovića”.

Nakon što ga je tužilac Miroslav Janjić podsjetio na raniji iskaz, svjedok je ispričao i kako se Begović jednom pojavio na vratima hangara i izveo grupu zatočenih.

“Napolju je stajala grupa vojnika sa palicama, motkama, crijevima od vode. Počeli su nas udarati… Ja dva dana poslije toga za sebe nisam znao, onesvijestio sam se”, rekao je Džananović i precizirao da ih je Begović tada udarao crijevom od vode.

Predočavajući mu razlike u ranijem iskazu, tužilac Miroslav Janjić pitao je svjedoka zbog čega je 2008. godine izjavio da su se druga dvojica zatočenika onesvijestila a on ne, Džananović je rekao da sumnja da je tako rekao.

Nastavak suđenja planiran je za 8. april.

Marija Taušan


This post is also available in: English