Članak

Tripković sposoban da prati suđenje

1. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, iznesen je nalaz tima vještaka koji su zaključili da je optuženi Novica Tripković sposoban da prati suđenje.

This post is also available in: English

“Nisu registrovani znaci privremenog ili trajnog duševnog oboljena… Sposoban je da na adekvatan način participira u postupku… Sasvim sigurno se radi o osobi koja je sposobna da logički razmišlja”, kazao je neuropsihijatar Omer Ćemalović.

On je naveo da je optuženi ranjavan u ratu i da su događaji iz rata uticali na njegovo fizičko i psihičko stanje, te da mu je smanjena tolerancija na frustracije. Zbog toga je preporučeno da suđenje ne traje duže od dva sata po ročištu.

Ćemalović je medicinsko vještačenje Tripkovića obavio sa kolegicama Zoricom Lazarević i Radojkom Golijanin. Nalaz je sačinjen na osnovu psihijatrijskog razgovora u maju 2014. godine, te uvida u medicinsku dokumentaciju.

Vještačenje je izvršeno na zahtjev Odbrane.

Tripković, koji u Foči izdržava osmogodišnju kaznu za zločine počinjene u Foči, optužen je, sa Zoranom Bjelicom, za učestvovanje u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Miladin Radojević” u Kalinoviku u augustu 1992. godine.

Tripkovića i Bjelicu Tužilaštvo BiH tereti da su ove zločine počinili kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English