Članak

Dobrovoljni odnos sa optuženim

30. Marta 2015.00:00
Na suđenju Slavku Saviću za zločine počinjene na području Vogošće, svjedokinja Odbrane je izjavila da je oštećena bila u dobrovoljnoj vezi sa optuženim.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja D je kazala da su oštećena i optuženi bili u bliskom odnosu, “suprotno od nasilja i silovanja”.

“Svjedokinja A bi mi se sigurno povjerila da je bila silovana”, rekla je svjedokinja Odbrane.

Ona je dodala da je bila u izuzetno prisnom odnosu sa oštećenom svjedokinjom A, koju je, prema optužnici, silovao optuženi Savić.

“Ona je govorila da joj je lijepo sa optuženim… On je dolazio u njenu kuću, ja sam bila prisutna. Dolazio je u uniformi, ne znam je li bio naoružan”, kazala je svjedokinja D.

Tužilaštvo BiH tereti Slavka Savića da je, kao pripadnik Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1993. godine silovao žensku osobu u mjestu Semizovac (općina Vogošća).

Svjedokinja D je kazala da oštećenoj nikad nije pomagala da abortira niti da je znala da je trudna. Ona je navela da sa svjedokinjom A nije u kontaktu od 2013. godine, iz njoj nepoznatih razloga.

Na pitanje da li je ikad vidjela povrede po tijelu osobe “A”, ona je odgovorila da nije.

Svjedok Odbrane Dušan Ćadžo je kazao da oštećenu poznaje od poslije rata iz jednog ugostiteljskog objekta.

“Sa optuženim sam dolazio jednom u tu kafanu i svjedokinja A se nalazila tu… Pozdravili su se, taj susret je bio prijateljski, baš onako prijatno. Ona je sjela s nama, popila piće”, prisjetio se Ćadžo.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English