Članak

Ubistvo vlasnika restorana “Borac”

27. Marta 2015.00:00
Svjedoci Tužilaštva na suđenju Nebojši Lončareviću i Boranu Makiviću, optuženim za ratni zločin počinjen u Banjaluci, prisjetili su se dolaska vojnika u julu 1992. godine, kada je ubijen vlasnik restorana “Borac”.

This post is also available in: English

Svjedok Tomislav Lovrić je rekao pred Okružnim sudom u Banjaluci da je radio u restoranu “Borac”, ali da je poslije ubistva vlasnika Vehbije Mujinovića napustio BiH jer se, kao Hrvat, bojao za svoju bezbjednost.

“Mujinović je bio jako koretkan prema meni, a restoran je radio veoma dobro, u njemu su se okupljali vojni funkcioneri. Znam da je imao nekih problema, da su ga neki mafijaši pokušali i reketirati”, kazao je Lovrić.

Prema njegovim riječima, na dan kad se desilo ubistvo, u restoran je došao Nebojša Lončarević, koji je, nakon što se pozdravio s njim, otišao do stola gdje je bio vlasnik, koji je pričao sa drugim vojnikom.

“Poslije nekoliko minuta, oni su otišli, pretpostavio sam na sprat, u stan Mujinovića. Poslije toga, u restoran je ušao još jedan vojnik i rekao da ne izlazimo nigdje, i on je otišao za njima, a jedan je stajao na ćošku restorana”, prisjetio se Lovrić.

On je dodao da Mujinović nije silazio i da su mislili da spava, ali da su se zabrinuli kad se nije pojavio ni oko 21.30, jer je tada zaključavao restoran.

“Zvao sam ga na interfon, ali nije se odazivao. Poslije toga smo pozvali Ružu, koja je došla sa kćerkom, a koja je imala ključ od stana. Kada je otključala, pronašla ga je mrtvog”, ispričao je Lovrić.

On je rekao da je kasnije u novinama pročitao da se Mujinović ubio, ali da misli da to nije istina jer on nije bio čovjek koji bi digao ruku na sebe.

Prema optužnici, Lončarević i Makivić su, kao pripadnici Specijalnog odreda milicije za posebne namjene Centra službe bezbjednosti Banjaluka, 8. jula 1992. godine, sa još dva nepoznata lica, usmrtili Mujinovića.

Branislava Bogdanović je ispričala kako je pila kafu u restoranu kada su došla dva vojnika.

“Dobro sam poznavala porodicu koja je držala taj restoran i bili su dobri ljudi… Taj dan kad se desilo ubistvo bila sam na kafi i sjedila pored prozora, ali nisam vidjela vlasnika. Vidjela sam da se ispred restorana parkirao žuti ‘mercedes’ iz kojeg su izašla dva vojnika, pričala sa konobarom i zatim otišla na sprat”, kazala je Bogdanović.

Ona je dodala da je vidjela kako oni odlaze, a da je naknadno čula da je vlasnik ubijen.

Vještak balističke struke Milko Marić je rekao da je zaključio kako je metak kalibra 7.62 milimetra bio ispaljen iz pištolja “M-57” ili ruskog pištolja “T-33”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English