Članak

Šariću presuda 7. aprila

27. Marta 2015.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Travniku je zatražilo da se osudi Bruno Šarić za ratni zločin počinjen u ovom gradu, dok Odbrana očekuje oslobađajuću presudu. Izricanje presude zakazano je za 7. april.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, tužilac Ahmed Mešić je kazao kako je uvjeren da je Šarić počinio krivično djelo ratnog zločina, učestvujući u odvođenju civila Alekse Kostreša i nečovječno postupajući prema članovima njegove porodice. Mešić je zatražio od Sudskog vijeća osuđujuću presudu i kaznu odgovarajuću krivičnom djelu.

“Ne postoji ni najmanja sumnja u identitet osoba koje su odvele Aleksu Kostreša. Nisu to bili ‘Hercegovci’, kako se to navodno pričalo. Uvjereni smo kako će sud, na osnovu izvedenih dokaza, donijeti osuđujuću presudu”, kazao je tužilac Mešić.

Osvrnuo se i na nečovječno postupanje prema oštećenoj Sajmi Kostreš i njenoj djeci, istaknuvši da je to na njih ostavilo posljedice.

Prema optužnici, Šarić je, kao pripadnik Samostalne satnije “Rosa Brandis” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u odvođenju Alekse Kostreša ispred njegove zgrade u Travniku. Kostrešu se od tada gubi svaki trag do 2005. godine, kada su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani nadomak Viteza.

Branilac Miroslav Kozina je rekao “kako Tužilaštvo nije iznijelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se van svake razumne sumnje zaključilo da je njegov branjenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret”.

“Nijedan od svjedoka nije vidio mog branjenika. Najveća kontradiktornost je da niko od svjedoka nije poznavao mog branjenika, a svi su sjedočili o događaju od prije 22 godine koji nisu vidjeli”, kazao je Kozina, dodavši da je oštećena Sajma Kostreš stalno imala promjene u iskazima.

Kozina je rekao da Odbrana očekuje oslobađajuću presudu.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English