Članak

Sladoja moralan čovjek

24. Marta 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, svjedok Odbrane je ispričao kako je optuženi Goran Sladoja odvezao ranjenog Tošovića u bolnicu.

This post is also available in: English

“Sjećam se 12. i 13. juna 1992. godine, tada su bile velike borbe i napadi na Jevrejskom groblju, i ja sam u tome učestvovao kao borac”, rekao je svjedok Mladen Jovičić, pojasnivši da je u tim napadima poginuo Zoran Klarić, a Siniša Tošović je ranjen.

Odgovarajući na pitanja advokata Midhata Koče, svjedok je rekao da je Sladoja odvezao Tošovića u bolnicu da ga pokuša spasiti.

Jovičić je pojasnio da je bio zajedno sa Goranom Sladojom na liniji, te da je moralan čovjek za kojeg tvrdi da “ovo nije učinio”.

Zajedno sa Goranom Sladojom, optužen je i Slobodan Bogdanović da su 13. juna 1992. Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu, gdje su ih udarali, a potom ih na Jevrejskom groblju upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Jovičić je kazao da nije poznavao Bajru Bešića, istaknuvši da je poslije čuo za njega, kao i da je bilo nekih drugih ljudi iz Rogatice i Sokoca koji su vjerovatno pljačkali kuće.

U korist Bogdanovića je svjedočio Mirko Bozalo, koji je rekao da je optuženi bio pod njegovom komandom u rezervnom sastavu policije u policijskoj stanici Vraca.

Odgovarajući na pitanja advokata Radivoje Lazarevića, svjedok je rekao da su u šestom mjesecu 1992. godine bili žestoki napadi u ulici Milinkladska, kada je život izgubilo oko osam osoba. Prema njegovim riječima, angažovao je snage policije na liniju razdvajanja, među kojima je bio i Bogdanović.

Svjedok tvrdi da policija i rezervni sastav nisu imali nikakav angažman na Jevrejskom groblju.

Na upit tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Aide Ćatović je li poznavao Bešića, svjedok je odgovorio negativno, naglasivši da je bilo prijava građana zbog Rogatičke brigade.

Svjedok Bozalo se obratio Sudu i kazao da je siguran da Bogdanović nije uradio djelo koje mu se stavlja na teret.

Naredno ročište je zakazano za 21. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English