Članak

Posljednji dokaz Tužilaštva na suđenju za genocid

24. Marta 2015.00:00
Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Sudsko vijeće je odobrilo prijedlog Državnog tužilaštva da se na narednom ročištu pogleda videozapis svjedočenja Josepha Kingorija pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

“Svjedok je bio prisutan u Potočarima prilikom odvajanja žena i djece od odraslih muškaraca, koji su odvođeni, znamo gdje. To je suština genocida kojeg Tužilaštvo dokazuje sve ovo vrijeme”, istakao je tužilac Saša Sarajlić.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se presluša svjedočenje Kingorija, bivšeg vojnog posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici, iz novembra 2011. godine na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji. Oni su, kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), zbog strijeljanja Srebreničana na vojnoj ekonomiji Branjevo osuđeni na ukupno 112 godina.

Tužilaštvo smatra da je svjedočenje Kingorija, “kao zvaničnog lica”, neophodno u cilju dokazivanja navoda optužnice protiv Cvetkovića.

Cvetković se tereti da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, u julu 1995. godine učestvovao u strijeljanju oko 900 srebreničkih muškaraca na Branjevu (opština Zvornik).

Odbrana je uložila prigovor na prijedlog Tužilaštva, tražeći da direktno ispita svjedoka Kingorija.

“Od samog početka je tužilac najavljivao dolazak ovog svjedoka. Nama nije objašnjeno zbog čega on nije došao niti zbog čega ne može svjedočiti putem videolinka”, rekao je branilac Petko Pavlović.

Odbrana također smatra kako je riječ o kumulativnom dokazu, ističući kako je u ovom predmetu uveden veliki broj dokaza koji se vežu za opšti kontekst događaja u Srebrenici tokom 1995. godine.

Sudsko vijeće je istaklo kako nije izvjesno kada bi se moglo obezbijediti prisustvo Kingorija u sudnici.

“Dolazak ovog svjedoka je otežan. S druge strane, ovaj pretres je došao do samog kraja i smatramo da bi se on time bespotrebno odužio”, pojasnio je odluku predsjedavajući Vijeća Darko Samradžić.

Snimak svjedočenja Josepha Kingorija najavljen je kao posljednji dokaz Tužilaštva BiH, nakon čega su planirane završne riječi.

Naredno ročište zakazano je za utorak, 31. mart.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English