Članak

Oslobođen Azemin Sadiković

23. Marta 2015.00:00
Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Azemina Sadikovića optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u selu Kasatići (općina Hadžići), zbog nedostatka dokaza.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće nije moglo van razumne sumnje da proglasi krivim Azemina Sadikovića za ubistvo četiri civila srpske nacionalnosti počinjeno u maju 1992. godine u selu Kasatići.

“Nismo mogli pokloniti vjeru samo jednom svjedoku koji je kazao da je Azemin Sadiković ubio ove civile, kako stoji u optužnici”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Ruždić je naveo da je svjedok A jedini dokaz Optužbe, a da se presuda ne može zasnivati na iskazu jednog zaštićenog svjedoka.

“Ovaj iskaz sadrži dosta nedorečenosti i nismo mu mogli pokloniti vjeru”, naveo je Ruždić i dodao da je cijenjen i iskaz preminulog svjedoka Brane Miloševića zvanog “Braco”, kojem Sud također nije mogao pokloniti vjeru, sumnjajući da je svjedok u zabludi.

Vijeće je obrazlažući presudu navelo da je Odbrana u predmet uvela i novog osumnjičenog, izvjesnog Hujića zvanog “Maca”.

“Napad na selo Kasatiće počinila je Teritorijalna odbrana, a Vijeće je utvrdilo da je Sadiković bio pripadnik Oružanih snaga Republike BiH”, kazao je Ružić.

Optužnicu protiv Sadikovića podiglo je Tužilaštvo BiH u januaru 2013. godine, a predmet je mjesec dana kasnije prebačen Kantonalnom sudu u Sarajevu na daljnje procesuiranje. Sadiković se branio sa slobode.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Džana Brkanić


This post is also available in: English