Članak

Nožem ranjen u lijevu butinu

18. Marta 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva na suđenju Muradifu Salkiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Tuzli, kazao je da mu je optuženi zario nož u butinu dok je bio zatočen u zatvoru u Kozlovcu.

This post is also available in: English

Nedeljko Stanković je u Kantonalnom sudu u Tuzli rekao da je uhapšen 4. jula 1992. godine u naselju Mramor, gdje ga je presreo civilni automobil iz kojeg su izišla četiri muškarca u vojnim uniformama. Prema njegovom iskazu, odveden je u zatvor “Kozlovac” u Tuzli, gdje je nožem ranjen u lijevu butinu.

”U zatvor na Kozlovcu, vezali me za stolicu, a u prostoriju je sa moje lijeve strane došao Muradif Salkić, koji mi je zario nož u butinu”, kazao je Stanković.

Salkić je optužen da je, kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), nečovječno postupao prema civilu Nedeljku Stankoviću, koji je bio zatvoren u pritvorskoj jedinici zatvora u Kozlovcu 4. juna 1992. godine.

“Tako ranjenog, osim Muradifa, cijelo veče, od 21 do dva sata ujutro, tukao me je još i njegov brat zvani Baja, izvjesni Dajdža, i još neki meni nepoznati ljudi. Muradif mi je stavljao nož ispod oka i uha, govoreći da će me ubiti i baciti svinjama”, prisjetio se Stanković.

Sa njim je, kako je rekao, te noći na Kozlovac dovedena i Stana Božić, koja je u to vrijeme radila u njegovom restoranu.

“Stana je odvedena u drugu prostoriju i nisam je vidio otprilike sat vremena. Kada smo se kroz par mjeseci našli u Beču, ispričala mi je da su je tada četiri muškarca silovala”, kazao je Stanković.

Te noći su Stankovića, nakon ukazane ljekarske pomoći u tuzlanskoj bolnici, Faruk Mešković i izvjesni Mostarac, automobilom odvezli do policijske stanice u Mramoru, odakle je prebačen kući u Tinju (općina Srebrenik).

Nastavak suđenja zakazan je za 3. april.

Povezani članci

29. Aprila 2016.

Salkiću pet godina zatvora

12. Aprila 2016.

Završne riječi 26. aprila

23. Decembra 2015.

Teške patnje

Admir Muslimović


This post is also available in: English