Članak

Udarao ko je stigao

16. Marta 2015.00:00
U nastavku suđenja Seđadu Đerahoviću i Jasminu Šariću, svjedoci Optužbe su pred Kantonalnim sudom u Zenici prepoznali optužene kao osobe koje su učestvovale u njihovom premlaćivanju.

This post is also available in: English

Nedeljko Božić je ispričao kako su on, njegov brat i otac 16. juna 1992. izvedeni sa spavanja iz kuće u selu Bukovica (općina Zenica). Kako je naveo, vojnici su ih svezali žicom, tražili oružje i tukli ih “čime su stigli”.

“Mene su odvojili, i grupa od njih desetak me odvela na groblje, da pokažem gdje je oružje. Među njima sam prepoznao školskog i radnog kolegu Seđada Đerahovića. Izgledalo mi je kao da je on glavni, kao da se pita”, rekao je Božić.

Prema njegovim riječima, na groblju su ga ponovo udarali i pljuvali, a potom prislonili uz drvo da ga strijeljaju i ispalili nekoliko metaka, koji su se zabili oko njega.

Potom su ga vratili do kuće i zajedno sa ocem i bratom odveli u školu u mjestu Tetovo, gdje su ih tukli cijeli dan, “ko god je stigao”. Onda su odvedeni u “kancelariju komandanta Jasmina Šarića”.

“Nisam ga ranije poznavao, ali sam čuo da se tako predstavio kada mu je zvonio telefon… On me je tukao, ali je oca najviše. Onda su nas razdvojili. Čuo sam očeve krike da zapomaže. U neko doba sam primio udarac u potiljak. Mogao sam da čujem glasove, ali nisam osjećao tijelo. Osjetio sam da me negdje nose i da su me spustili na neko tijelo”, prisjetio se Božić.

Kako je dodao, čuo je kako neko ljutito govori: “Šta ste ovo uradili, ubili ste obojicu! Ovo ne smije da se desi, tako se ne pravi država.”

Svjedok je kazao da oca više nije vidio i da je saznao da je podlegao dok je bio u logoru u Kazneno-popravnom domu (KPD) u Zenici, gdje su on i brat odvedeni.

Odgovarajući na pitanja Odbrane drugooptuženog Šarića, svjedok je dodao da ga je u školi tukao i izvjesni Milan Lazić, kojeg ne poznaje, te da je tu vidio Rajka Stjepanovića u policijskoj uniformi, koji mu je uputio prijetnje.

Šarić, bivši oficir, i Đerahović, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optuženi su za zlostavljanje i premlaćivanje civila. Anđelko Božić, kako se navodi u optužnici, podlegao je usljed zadobijenih udaraca, a njegovi sinovi su zadobili teške povrede.

Svjedok Veseljko Božić, koji je 1992. imao 16 godina, rekao je da se sjeća bratovog školskog druga Seđada i da je on bio u grupi vojnika koja ih je najviše tukla.

On je ispričao kako su ga jednom u hodniku, koji je bio pun vojnika, izudarali i ubacili u kancelariju kod Šarića. Svjedok je kazao kako su ga kasnije uveli u kamion, gdje su ubacili još jedno tijelo.

“Ja sam dozivao: ‘Tata, tata…’, ali ništa, nije se čulo disanje. Bio je nepomičan… Na jednom mjestu su rekli: ‘Bacite to govno i bježite.’ Naknadno sam saznao da je to bilo pred poliklinikom, jer su na radiju javili da je tu pronađen nepoznat leš”, ispričao je Veseljko Božić.

Oba svjedoka su izjavila da su im u KPD-u konstatovani prijelomi rebara, napuknuće grudnog koša i druge povrede.

Suđenje se nastavlja 7. aprila.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English