Članak

Ne poznaje oštećene

10. Marta 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Milenko Vuković je izjavio pred Okružnim sudom u Trebinju da ne poznaje oštećene.

This post is also available in: English

On je kao netačno okvalifikovao svjedočenje Branka Vojičića, koji je rekao da je vidio optuženog kako “Mušana, Gara, Hajrudina Šarančića i Žifu Mutilovića” postrojava ispred zida i kako im naređuje da drže ruke iznad glave.

Vuković je kazao da nikada nije obavljao dužnost u Domu Armije u Nevesinju i da je svjedočenje Vojičića lažno, te posljedica lične netrpeljivosti.

“Sredinom juna 1992. sam bio u Brsteniku. Oštećene nikada nisam vidio. Nismo kontaktirali ni poslije rata. Poznati su mi Milan Đerić i Branko Vojičić. Branku sam bio kontrolor u fabrici, od tada smo u sukobu”, ustvrdio je Vuković.

Okružno tužilaštvo u Trebinju tereti Vukovića da je 17. juna 1992. godine u Domu JNA u Nevesinju nečovječno postupao prema civilima Senadu, Hajrudinu, Mušanu i Hajru Šarančiću iz sela Čanje.

U završnoj riječi je tužiteljica Bojana Marković rekla da su svjedoci kazali kako je optuženi postrojavao oštećene, a potom ih više od dva sata udarao i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

Nakon toga, Šarančići su vojnim kamionom odvezeni u kasarnu u Bileći, te su nakon 63. dana razmijenjeni na području Stoca.

Branilac Jovan Čokorilo je u završnom obraćanju kazao kako Optužba nije iznijela nijedan dokaz da je optuženi privodio ili naređivao da se civili privode.

Odbrana ne spori da se događaj i zbio, ali kako je rekao Čokorilo, opis počinioca je neodređen ili, čak, u suprotnosti sa izgledom optuženog.

Izricanje presude zakazano je za petak, 13. mart.

Povezani članci

Milanka Kovačević


This post is also available in: English