Članak

Sto duša znalo za ubistva

4. Marta 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Josipu Reloti za ratni zločin počinjen na području Busovače.

This post is also available in: English

Relota, bivši pripadnik brigade “Nikola Šubić Zrinjski” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je u noći sa 26. na 27. januar 1993. godine, zajedno s još dvojicom vojnika, sudjelovao u ubistvu tri civila. Nakon napuštanja kuće gdje su ubijeni civili, bacili su bombu na kuću.

Optužnicu protiv Relote je podiglo Tužilaštvo BiH, ali je predmet proslijeđen na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Novom Travniku.

Svjedokinja Sabaheta Neslanović je kazala da je u vrijeme ubistava bila u Sloveniji, ali joj je u oktobru 1993. brat ispričao da joj je muž ubijen zajedno s još dvojicom civila u kući zaštićenog svjedoka B-1 te da je u tome učestvovao optuženi.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, braniteljica Branka Praljak pitala je svjedokinju da li je od zaštićenog svjedoka B-1 čula da je izvršilac ubistva Josip Relota.

“Nisam taj podatak dobila od svjedoka B-1, to sam čula od 100 drugih duša”, rekla je Neslanović.

Na konstataciju braniteljice Praljak da u iskazu datom Tužilaštvu BiH nije spomenula optuženog Josipa Relotu, svjedokinja je kazala da joj je taj podatak bio poznat i prije 20 godina.

Svjedokinja Belkisa Hadžibegović je za smrt svog supruga Fikreta doznala u Crvenom križu u Zenici, da bi nešto kasnije ta informacija bila potvrđena od logoraša koji su pušteni iz Busovače. Tokom 1993. godine svjedok B-1 joj je ispričao šta se odigralo u njegovoj kući.

“Došli su bojovnici HVO-a na vrata. Fikret je rekao da je među njima bio i brat Zorana Relote, i nakon toga su ih pobili rafalima i bacili bombu”, izjavila je Hadžibegović.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English