Članak

Posmatrao odvođenje komšije

3. Marta 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedok Optužbe Edib Sojtarić izjavio je da je sa suprugom s balkona promatrao odvođenje Alekse Kostreša.

This post is also available in: English (English)

Svjedočeći na suđenju Bruni Šariću, svjedok je kazao da su Kostreša odveli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Prepoznao sam komšiju Srećka Vebera. Kasnije su se ljudi okupili ispred zgrade i pominjali su imena Brune Šarića i Srećka Vebera. Nakon mjesec dana, išao sam u Čapljinu zajedno s Veberom i tada mi je rekao da je Aleksa odveden u Busovaču, te da će svako ko je imao veze s Vukovarom loše završiti”, posvjedočio je Sojtarić.

Šarić je optužen da je, kao pripadnik HVO-a, sa Zoranom Tukom i Srećkom Veberom 24. maja 1992. godine iz njegove zgrade u Travniku odveo Aleksu Kostreša, kojem se nakon toga mu se gubi svaki trag.

Prilikom unakrsnog ispitivanja Sojtarić je kazao kako je od tri osobe navedene u optužnici koje se dovode u vezu sa odvođenjem Alekse Kostreša, poznavao samo pokojnog Srećka Vebera, dok optuženog Brunu Šarića i pokojnog Zorana Tuku nije poznavao.

Branitelj optuženog Miroslav Kozina pitao je svjedoka zašto nakon 22 godine daje iskaz uz konstataciju “da je to priča Sajme Kostreš”, supruge Alekse Kostreša.

“Kada sam sišao pred zgradu, čuo sam da je tu bio Bruno Šarić, i ne znam zašto bi to neko izmislio”, izjavio je Sojtarić.

U svojstvu svjedoka saslušan je i optuženi Šarić, koji je govorio o stanju u Travniku 1992. godine, te o vojnim formacijama koje su postojale, kao i o Prvoj samostalnoj satniji HVO-a “Rosa Brandis“, čiji je bio pripadnik.

“Nisam poznavao Aleksu i Sajmu Kostreš. Saznao sam za njih tek kada me tužilac suočio sa optužnicom. Imam mnoštvo saznanja prikupljenih tokom proteklih sedam-osam mjeseci, ali ja nisam učestvovao u tom događaju”, rekao je optuženi Šarić.

I on je, kao i ostali svjedoci Odbrane, spomenuo jedinice HVO-a i HOS-a koje su dolazile u Travnik iz Viteza, Novog Travnika i Jajca, ali “Tutiće” i HOS-ovce iz Hercegovine, koji su pravili nerede po gradu.

“Poznati su mi Srećko Veber i Zoran Tuka, ali nisu bili pripadnici moje postrojbe”, kazao je Šarić.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. mart, kada bi u ovom predmetu Optužba i Odbrana trebale iznijeti završne riječi.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English (English)