Članak

Počelo suđenje za zločin na Vracama

24. Februara 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi počelo je suđenje Predragu Đuroviću za zločin počinjen 1992. u sarajevskom naselju Vraca.

This post is also available in: English

Aida Ćatović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, rekla je da će dokazati da je Predrag Đurović počinio djelo na način, u vrijeme i na mjestu kako je opisano u optužnici.

Prema optužnici, Đurović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), krajem 1992. godine u sarajevskom naselju Vraca silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je Đurović silovanje izvršio u jednoj napuštenoj zgradi, uz prijetnju toj osobi da će je ubiti, kao njeno i dijete.

Ćatović je navela da će krivicu optuženog dokazati saslušanjem svjedoka, čitanjem iskaza oštećene, te ulaganjem materijalnih dokaza. O zdravstvenom stanju oštećene, kako je kazala tužiteljica, nalaz i mišljenje iznijet će vještaci.

Gavrilo Gunjak, branilac optuženog, rekao je da neće iznositi uvodnu riječ, dodavši da će svoje prijedloge dokaza iznijeti nakon što Optužba provede svoje dokaze.

Optužnica protiv Đurovića je podignuta i potvrđena 15. decembra 2014. godine.

Đurović je na suđenje doveden iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči, gdje izdržava kaznu zbog silovanja a na osnovu presude Osnovnog suda u Sokocu.

Prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 17. marta.

Albina Sorguč


This post is also available in: English