Članak

Tužilac zbunio sudije

19. Februara 2015.00:00
Sud BiH nije mogao odlučiti o pritvaranju Pere Radovića, Saše Perkovića, Ilije i Miloša Vukašinovića, optuženih za zločin počinjen u Rogatici jer je Tužilaštvo BiH na konfuzan način iznijelo prijedlog.

This post is also available in: English

“Nismo dobili odgovore na pitanja da bismo donijeli odluku”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, nakon što je tužilac obrazložio razloge za pritvor.

Seid Marušić, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je određivanje pritvora za četvoricu optuženih zbog utjecaja i zastrašivanja zaštićenog svjedoka RM-2, iako je prvobitno govorio da se radi o zaštićenom svjedoku RM-1.

Ranijom odlukom Suda BiH, optuženima je zabranjeno da kontaktiraju sa svjedocima.

Nakon što nije dobilo odgovore na postavljena pitanja, Sudsko vijeće je odlučilo da će zaštićene svjedoke i RM-2 i RM-1 saslušati u narednom periodu.

“Koliko je ovo konfuzno, mi ne znamo ko je od ovih svjedoka kontaktiran, a ko nije”, rekao Veljko Ćivša, branilac optuženog Perkovića.

Optuženima se na teret stavlja da su 1992. godine, kao pripadnici Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u ubistvu bošnjačkih civila, uglavnom žena, djece i starijih osoba.

Prije ročišta je tužilac Marušić dostavio prijedlog o određivanju pritvora i službenu zabilješku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 4. februara ove godine. Prema riječima tužioca, optuženi Radović je otišao do zaštićenog svjedoka RM-2 sa namjerom da na suđenju promijeni iskaz.

“Tražio je da kaže kako on nije bio na licu mjesta za vrijeme ubistava”, kazao je tužilac.

Za Vukašinoviće je tužilac rekao kako su kod ovog svjedoka poslali rođaka Danka Vukašinovića da mu kažu kako su “Vukašinovići spremni dati novac o identitetu lica koja su ih prijavila”. Tužilac je kazao da je svjedok RM-2 došao u stomatološku ordinaciju optuženog Perkovića i čuo ga kako isto govori kao i Vukašinovići.

Sudija Maksumić je rekao kako u zabilješkama SIPA-e piše suprotno od onog što je navedeno u prijedlogu za pritvor koji je dostavio, a o čemu je tužilac govorio na ročištu. U SIPA-inoj zabilješci, kako je rekao sudija, svjedoci RM-1 i RM-2 su izjavili da nisu primali prijetnje.

Tužilac je pojasnio kako je telefonski kontaktirao sa zaštićenim svjedokom RM-2, koji mu je govorio o utjecaju i zastrašivanju. O tome je, kako je kazao, sačinio internu zabilješku koju ne želi predati Sudskom vijeću i braniocima optuženih.

“To što ste vi razgovarali telefonom, ne vidim u kojoj mjeri bi nama pomoglo”, prokomentarisao je sudija Maksumić.

Branilac Veljko Čivša je kazao kako optuženi Perković nije vlasnik nikakve stomatološke ordinacije u Rogatici, već da radi drugi posao, a za to je dostavio dokaze. Branilac Dragoslav Perić je rekao da optuženi Vukašinovići uopšte nemaju rođaka koji se zove Danko Vukašinović.

“Danko Vukašinović ne postoji. Neka pribavi iz CIPS-a postoji li osoba Danko Vukašinović”, dodao je branilac.

Branilac Petko Pavlović je kazao kako optuženi Radović uopšte nije pripadao četi koja je, kako je navedeno u optužnici, počinila ubistva.

Zajedno sa Radovićem, Perkovićem i Vukašinovićima, za ovaj zločin počinjen u Rogatici optuženi su i Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović i Radomir Gluhović, koji se također brane sa slobode. Svi optuženi negirali su krivicu krajem januara ove godine, a suđenje bi trebalo uskoro početi.

Amer Jahić


This post is also available in: English