Članak

Aleksu Kostreša odveli Hercegovci

12. Februara 2015.00:00
Na suđenju Bruni Šariću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, svjedoci Odbrane su izjavili da su čuli za odvođenje Alekse Kostreša.

This post is also available in: English

Dalibor Adžaip, bivši pripadnik čete “Rosa Brandis” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je kako je 1992. godine u Travniku bilo više vojnih formacija koje su uglavnom dolazile iz Hercegovine.

“Poznato mi je ime Aleksa Kostreš jer se pričalo po gradu da su neki ljudi došli i odveli ga. On je radio sa mojim ocem u Remontnom zavodu, pa sam tako čuo za taj događaj. Navodno su postojala saznanja da je Kostreš imao neke veze sa djelovanjem Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Hrvatskoj”, rekao je Adžaip.

Šarić je optužen da je, kao pripadnik HVO-a, zajedno sa Zoranom Tukom i Srećkom Veberom, 24. maja 1992. godine odveo Aleksu Kostreša iz njegove zgrade, nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2005. u okolini Viteza.

Svjedok Adžaip je naglasio i da se četa “Rosa Brandis” bavila humanitarnim radom.

Drugi svjedok, Boris Veber, posvjedočio je da su pripadnici HVO-a iz Hercegovine dolazili na područje Travnika, odvodili ljude i krali vozila.

“Te postrojbe su dolazile i bile su bolje opremljene od nas. Imale su neku dokumentaciju i odvodili su ljude koji su imali veze sa ratom u Hrvatskoj”, rekao je on, dodavši kako se u gradu pričalo “da su Aleksu Kostreša odveli Hercegovci”.

Veber je rekao da se optuženi Šarić ne može dovesti u vezu sa Zoranom Tukom i njegovim pokojnim bratom, Srećkom Veberom.

“Čudno mi je što se Bruno dovodi u vezu sa mojim pokojnim bratom i pokojnim Tukom. To mi je nepojmljivo”, izjavio je Veber.

Tužilac Ahmed Mešić je rekao da odustaje od saslušanja svjedoka Josipa Obradovića, koji se nalazi van BiH.

Suđenje se nastavlja 3. marta, za kada je planirano da optuženi svjedoči u svoju korist.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English