Članak

Priče o jedinici iz Hercegovine

5. Februara 2015.00:00
Na suđenju Bruni Šariću za zločin počinjen u Travniku, svjedok Odbrane izjavio je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku da je čuo kako su Aleksu Kostreša odveli pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) iz Hercegovine.

This post is also available in: English

“Aleksu Kostreša nisam poznavao, ali sam čuo da je odveden od strane HOS-ovaca iz Hercegovine. Pričalo se da je bio dobrovoljac u Vukovaru i da su HOS-ovci imali saznanja o tome”, rekao je svjedok Nenad Bogdanović.

Prema njegovim riječima, Šarić je imao lijep odnos prema građanima srpske nacionalnosti.

Šarić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obane (HVO), optužen je da je, zajedno s još dvojicom vojnika, 24. maja 1992. godine odveo Aleksu Kostreša iz njegove zgrade, nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2005. u okolini Viteza.

Svjedok Dragan Šuvak kazao je kako ništa nije čuo o odvođenju Alekse Kostreša 24. maja 1992. godine. On je naveo kako je poznavao pokojne Zorana Tuku i Srećka Vebera, koji se spominju zajedno sa Šarićem u optužnici, ali da nisu bili pripadnici satnije “Rosa Brandis”.

“Tvrdim da nisu bili pripadnici naše satnije. Koliko ja znam, nismo nikoga privodili”, rekao je svjedok Dragan Šuvak.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, na podsjećanje tužioca Ahmeda Mešića, svjedok Šuvak se ipak prisjetio “gužve u sjedištu satnije u travničkom Domu armije u kojoj su učestvovali Veber i Tuka”.

Svjedok Milan Matekalo također je kazao da Tuka i Veber nisu bili pripadnici satnije HVO-a “Rosa Brandis”.

“Ne poznajem Aleksu Kostreša, ali sam iz kuloara čuo da je odveden jer je bio na srpskoj strani. Odveli su ga navodno HOS-ovci i pripadnici HVO-a iz Hercegovine, koji su bili pod komandom Tute. Oni su privodili uglavnom osobe srpske nacionalnosti koje su bile u JNA”, rekao je Matekalo.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. februar, kada bi trebala iskaz dati još dva svjedoka Odbrane.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English