Članak

Opekline i podlivi

30. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene u Konjicu, vještak medicinske struke je rekao da je jedan od oštećenih zadobio opekline i krvne podlive.

This post is also available in: English

Doktor Davorin Kozomara je u svom nalazu i mišljenju potvrdio da je jedan od oštećenih zadobio teške tjelesne povrede u vidu opeklina u području prepona, te nagnječenje i krvne podlive prsišta.

“Imao sam uvid u medicinsku dokumentaciju urađenu 1993. godine, i na osnovu nje sam donio nalaze. Nakon što je otpušten iz logora, oštećeni je primljen u ambulantu, gdje se žalio da su ga tukli u logoru, da su mu palili mošnice i penis. Bio je natečen i imao je krvne podlive. Dijagnosticirano je stanje akutne psihoze i stanje nagnječenja”, rekao je Kozomara i dodao da je oštećenom godinu kasnije utvrđen posttraumatski poremećaj.

Žilić i Gakić su optuženi za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu.

Na ovom ročištu je svjedočio i Ivo Erenda, koji je kazao da je 1993. živio u selu Dusina (općina Konjic) i da je u to vrijeme bio vojno angažiran.

“U julu 1993. sam zarobljen, imao sam pušku, ali iz nje nisam pucao. Zarobio me je Izet Fejzić. Sa mnom su bili Jure Sudar, Šimo Gavran, Radovan Stanić… Prvo su nas odveli u ambulantu u Dusini, a nakon sedam dana dovode nas u Musalu. Tamo su nas postrojili, oduzeli nam šta smo imali, skinuli nas gole. Tu je bio gospodin Žilić, Maca, brat od Žilića. Onda je krenulo šišanje, šamaranje i udaranje nogama”, ispričao je svjedok.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Slavka Pavlovića šta je njemu konkretno Ramo Žilić uradio, svjedok je odgovorio: “Udario mi je par šamara i onda nogama.”

Svjedok je rekao da su ih Ramo Žilić i još neki ljudi tjerali da urade po 50 sklekova i da su ih, ako to nisu mogli, udarali. Erenda je naveo da su neke vodili u samicu i tamo ih mučili i palili im genitalije. On nije vidio ko je to radio, ali je čuo krike.

Na pitanje Dušana Tomića, branitelja optuženog Žilića, da li mu je bilo ko od onih koji su odvođeni u samicu i mučeni, ispričao ko im je palio genitalije i da li je to on vidio, svjedok je odgovorio da nije.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. februar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English