Članak

Vuković na liniji u selu Brstenik

29. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Milenku Vukoviću pred Okružnim sudom u Trebinju, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi 17. juna 1992. godine bio na liniji u selu Brstenik, a ne u Nevesinju.

This post is also available in: English

Radenko Baćina, bivši komandir voda Vojne policije u kojoj je bio angažovan optuženi, kazao je da je Vuković 17. juna 1992. godine bio na liniji u Podveležju, na punktu u selu Brstenik, 15-ak kilometara od Nevesinja.

Baćina je ispričao da je zadatak voda bilo obezbjeđenje vojne komande na Brsteniku, na pola puta između Mostara i Nevesinja. U to vrijeme, prema riječima Baćine, na tom potezu su vođene aktivne borbe, pa je bilo nemoguće da neko napusti područje i ode u vojnu komandu u Nevesinje.

Okružno tužilaštvo u Trebinju tereti Vukovića da je 17. juna 1992. godine u Domu JNA u Nevesinju nečovječno postupao prema civilima Senadu, Hajrudinu, Mušanu i Hajru Šarančiću iz sela Čanje u nevesinjskoj opštini.

I Branislav Milanović, drugi svjedok Odbrane, potvrdio je da je vod Vojne policije u kojem je bio zajedno sa optuženim Vukovićem sredinom juna 1992. godine bio na prvoj liniji odbrane.

Milanović je izjavio da je samo on 17. juna uveče došao u vojnu komandu u Nevesinje po municiju, a da su svi njegovi saborci, uključujući i optuženog Vukovića, ostali na punktu, 15-ak kilometara od Nevesinja.

On je posvjedočio da je u holu Doma JNA vidio grupu ljudi, među kojima je prepoznao Mušana Šarančića, s kojim je išao u školu.

“Upitao sam ga: ‘Šta se dešava?’, a on mi je odgovorio: ‘Evo, došli smo.’ Stajali su u holu, a s njima nije bilo drugih lica niti ih je neko čuvao”, kazao je Milanović i dodao da se on, nakon preuzimanja municije, vratio na punkt u Brstenik i da se nije interesovao za sudbinu grupe u kojoj je bio Mušan Šarančić.

Treći svjedok Odbrane, Milovan Milović je ispričao da je nakon početka borbi u Podveležju došlo do iseljavanja stanovništva muslimanske nacionalnosti iz sela Čanje.

Prema njegovim riječima, 17. juna u jutarnjim časovima je do njega u selo Zalužje došao Šućro Šarančić, tražeći pomoć.

“Sjeli smo u kola. Tu su bili Šućro sa dva sina, Hajro i njegov sin, Mušan Šarančić i dvije ili tri žene. Otišli smo do Doma JNA, gdje smo sreli komandira Krstu Savića, kome sam rekao da sam doveo neke čobane i da obrati pažnju da ih niko ne dira”, kazao je Milović i dodao da nije ulazio u Dom JNA i da ne zna šta se dalje s njima dešavalo.

Suđenje se nastavlja 26. februara.

Povezani članci

Milanka Kovačević


This post is also available in: English