Članak

Vojska poštovala pravila ratovanja

28. Januara 2015.00:00
Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Branko Predojević izjavio je da VRS u ljeto 1992. nije učestvovala u iseljavanju muslimanskih i hrvatskih civila iz Sanskog Mosta.

This post is also available in: English

Sanski Most je jedna od sedam bosanskohercegovačkih opština u kojima je, kako se navodi u optužnici protiv Mladića, progon nesrpskog stanovništva imao razmjere genocida.

Predojević se, dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, ogradio da ne zna kakvu je ulogu VRS u Sanskom Mostu igrala prije nego što je on krajem juna 1992. došao u taj grad.

Posvjedočio je i da nikada nije dobio nijedno naređenje protivno zakonima i običajima ratovanja, za dejstvo čiji bi cilj bili civili. Kako je rekao, postojalo je naređenje da se prema zarobljenicima postupa u skladu sa propisima.

Svjedok je kazao da je protiv vojnika njegove brigade koji su krajem 1992. ubili hrvatske civile bila podnesena krivična prijava.

Naznačio je, međutim, da se jedan od počinilaca ubrzo vratio u svoju jedinicu, jer se “smatralo da mu je veća kazna da boravi u jedinici na ratištu, nego da leži u zatvoru”.

Zastupnik Optužbe svjedoku je predočio odluku suda kojom su počinoci istog zločina poslije mjesec dana pritvora pušteni na slobodu, između ostalog, “zato što su tražili da se vrate u jedinicu”.

Na pitanja o zločinu koji su pripadnici ove brigade počinili nad Muslimanima u selu Vrhpolje 25. maja 1992. godine, svjedok je odgovorio da je za to samo čuo, budući da je u Sanski Most došao mjesec dana kasnije.

On je rekao da mu “nije poznato” da li je komandant jedinice preduzeo neke mere protiv počinilaca.

Jedan od počinilaca osuđen je za to i druga zlodjela tek 2008. pred Državnim sudom BiH, na 28 godina zatvora, precizirao je tužilac. Predojević je uzvratio da ni za to nije znao jer je “1999. bio prekomandovan u Novi Sad”.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, 29. januara.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English