Članak

Doveo ranjenika u dom zdravlja

28. Januara 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva, svjedok Odbrane izjavio je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da je ranjen sredinom juna 1992. i da je taj dan u domu zdravlja vidio optuženog Gorana Sladoja.

This post is also available in: English

Siniša Tošić je rekao da je bio vojno agažovan u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS) zajedno sa optuženim Goranom Sladojom.

Svjedok je ispričao da je sredinom juna 1992. godine ranjen na Jevrejskom groblju, od minobacačke granate.

Kako je dodao, odvezen je u dom zdravlja, gdje je vidio Sladoja, koji je doveo ranjenog Zorana Klarića.

“Ja sam iz doma zdravlja helikopterom prebačen u bolnicu na Sokolac. Zatim sam otišao na Vojnomedicinsku akademiju u Beograd”, kazao je svjedok.

Goran Sladoje i Slobodan Bogdanović su optuženi da su 13. juna 1992. Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu, gdje su ih udarali, a potom ih upotrijebili kao živi štit na Jevrejskom groblju. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Na pitanje tužiteljice Aide Ćatović šta se desilo s porodicom Bešić, svjedok Tošić je odgovorio da je “Suad Bešić poginuo, a Bajro preživio”, kao i da su “korišteni kao živi štit”.

Drugi svjedok Odbrane Darko Tošović je rekao da je na početku oružanih sukoba bio na liniji kod Jevrejskog groblja, gdje je bio i optuženi Goran Sladoje.

Svjedok je ispričao da je Sladoje bio na liniji blizu pokojnog Zorana Klarića, te da je bio prisutan kada su Sinišu Tošića prebacili helikopterom za Sokolac.

Na pitanje advokata Midhata Koče je li poznavao porodicu Bešić i jesu li bili maltretirani, svjedok je kazao da ih je poznavao jer su bili komšije te da nikad nije vidio da ih je neko maltretirao.

Na pitanje tužiteljice Ćatović da li se porodica Bešić slobodno kretala, svjedok je odgovorio potvrdno.

“Suad i Bajro Bešić su bili vojno sposobni, ali nisu bili angažovani”, rekao je svjedok i dodao da je na televiziji čuo da je Suad stradao.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. februar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English