Članak

Spiskovi zarobljenika

22. Januara 2015.00:00
Iznoseći materijalne dokaze na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH je uložilo dokumente o stanju u zatočeničkim objektima i odvođenju na prinudne radove.

This post is also available in: English

Ulažući spiskove zatvorenika u objektima na području Hadžića, tužiteljica Zorica Đurđević je kazala kako time dokazuje brojno stanje zatvorenika u logorima.

“Spiskovima dokazujemo masovnost i prizvoljnost, a detaljnije o ovim dokazima ćemo reći u završnoj riječi”, kazala je Đurđević.

Odbrane su prigovorile na autentičnost nekih od ovih dokaza.

“Nemaju zaglavlja, nemaju potpisa, ne vidi se ko je autor dokumenta”, rekla je Lejla Čović, braniteljica optuženog Halida Čovića.

Tužilaštvo je uložilo i 39 dokaza koji se odnose na prinudne radove zatvorenika, ali ih također nije posebno obrazlagalo.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika “Silosa”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”. Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Uloženi su i dokumenti o funkcionisanju “Silosa”, škole u Pazariću, te magacina “Krupa”.

“Dokazujemo doprinos radnji optuženih. Iz dokaza se vidi u kakvim uslovima su zarobljenici boravili i kakav tretman su imali”, kazala je Đurđević, komentarišući dokumente o funkcionisanju “Silosa”.

Uložen je i set fotografija “Silosa” koje su sačinjene dvije godine nakon zatvaranja logora.

Na ovom ročištu uloženo je ukupno 308 materijalnih dokaza, a bit će nastavljeno 29. januara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English