Članak

Odgođeno suđenje Zeleniki

22. Januara 2015.00:00
Kantonalni sud u Mostaru odgodio je suđenje Ivanu Zeleniki za zločine u Mostaru jer njegov branitelj Branko Karadeglić nije došao na ročište.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru Slavko Pavlović je kazao da ga je branitelj optuženog Zelenike Branko Karadeglić nazvao prije samog suđenja i rekao da ne može doći jer je bolestan.

“Nemam razloga da ne vjerujem branitelju, ali je čudno da je optuženi nekoliko dana prije suđenja tražio da se pretres odgodi. Optuženi je donio zdravstvene nalaze u kojima stoji da ima problema s kičmom i vratom i da zbog toga ne može prisustvovati suđenju. Ja sam smatrao da to nije nikakvo opravdanje i čak sam njegovom branitelju tada rekao da će mu, ako se ne pojavi na suđenju, biti određen pritvor. Stoga je moguće da postoji dogovor između njega i branitelja”, kazao je Pavlović.

Pavlović je suđenje odgodio na neodređeno vrijeme, naglasivši kako će službeno razgovarati s braniteljem i utvrditi da li je bio zaista bolestan.

Zelenika, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za nečovječno postupanje i maltretiranje civila bošnjačke nacionalnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara. Optužnicu protiv njega je podiglo Državno tužilaštvo, ali je Sud BiH predmet prebacio na procesuiranje Kantonalnom sudu u Mostaru.

Zeleniki se u drugom predmetu pred Sudom BiH, zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, sudi za zločine počinjene u logoru Dretelj.

Sanela Gaković


This post is also available in: English