Članak

Bez saznanja o zatočeničkom objektu

22. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću, svjedok Odbrane je rekao da nije čuo za zatočenički objekt u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju.

This post is also available in: English

Zaim Mujezinović, bivši komandant bataljona Vojne policije Trećeg korupsa Armije BiH, kazao je kako mu nije poznato da je u direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju bio zatočenički objekat, te da se ne može sjetiti da je neko prijavljivao optuženog Šehagića.

Odgovarajući na pitanje optuženog Šehagića ko je iz bataljona Vojne policije saslušavao pritvorene civile u objektu, Mujezinović je rekao da je bataljon djelovao po naređenju komandanta Trećeg korpusa sa stručnom instrukcijom načelnika bezbjednosti.

“Moguće je da su ovlaštena lica iz bataljona vršila neke službene radnje na području koje spominje optužnica. Međutim, ko je i šta tačno radio određeno je u svakoj pojedinačnoj naredbi”, pojasnio je Mujezinović.

Prema optužnici, Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici smatra da je Šehagić propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenim prijavi počinioce mučenja, kako bi oni bili kažnjeni.

Mujezinović je kazao da bez organizacionog naređenja, broja izvršilaca, njihove stručnosti i ostalih pojedinosti koje govore o ustroju tog objekta za zadržavanje ne može odgovoriti da li je Šehagić, kao upravnik, mogao imati objekat pod kontrolom.

Suđenje se nastavlja 16. februara.

Dženana Sivac


This post is also available in: English