Članak

Predložene mjere zabrane Vasiću, Zoljiću i Pantiću

20. Januara 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić zatražio je da se trojici optuženih odrede mjere zabrane kontaktiranja i sastajanja sa određenim osobama i svjedocima, zatim zabrane putovanja i napuštanja boravišta, uz oduzimanje putnih isprava, objasnivši da optuženi posjeduju državljanstvo Srbije, te kontrolisanje optuženih na adresama boravišta jednom dnevno.
Miloš Perić, branilac prvooptuženog Vasića, rekao je da Tužilaštvo BiH već deset godina vodi istragu protiv njegovog branjenika, koji se pojavljivao kao svjedok u brojnim predmetima i “više od 20 puta se odazivao na pozive sudova i tužilaštava”, te dodao da Vasić nikad nije pokušao izbjeći pozive suda ili drugih organa.
On je istakao da je Vasić državljanin BiH, porodičan čovjek i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), te da bi zabrana napuštanja boravišta mogla ugroziti egzistenciju njegove porodice, ali da su spremni Sudu BiH predati putne isprave.
“On želi da se ovo okonča i on je odgovoran svojoj porodici i glasačima”, kazao je Perić i dodao da je nakon podizanja optužnice “slučaj pratila pretjerana medijska kampanja”.
“U interesu mi je da se sudski okonča ova agonija mene i moje porodice”, dodao je Vasić obraćajući se Sudu BiH.
Advokat Nenad Rubež, koji brani Danila Zoljića, nije se protivio predaji dokumenata i zabrani napuštanja države, ali se usprotivio ostalim mjerama i rekao da Zoljić “ne namjerava pobjeći jer smatra da nije kriv”. Rubež je dodao da Državno tužilaštvo nije navelo niti jednu okolnost zašto bi Zoljiću bilo zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima, jer su “svjedoci dokaz”, te da bi kućni pritvor mogao uticati na pripremu Odbrane.
“Moj klijent je više od deset godina u dešavanjima vezanim za Srebrenicu i ova optužnica je jedini način da izađe iz toga”, rekao je Radivoje Lazarević, branilac trećeoptuženog Pantića, dodavši da ne postoje okolnosti koje ukazuju da bi optuženi mogao napustiti zemlju.
Vasić, Zoljić i Pantić su optuženi za pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, kao i za zarobljavanje i pogubljenje muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.
Vasić je, kako se navodi u optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a Zvornik, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica CJB-a Zvornik.
Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu za određivanje mjera zabrane.

Lamija Grebo


This post is also available in: English