Članak

Tužilaštvo na kraju suđenja odustalo od optužbi

16. Januara 2015.00:00
Kantonalno tužilaštvo u Travniku je, prije iznošenja završnih riječi, odustalo od krivičnog gonjenja Bosiljka i Ljubomira Dilbera za zločine u Kiseljaku.

This post is also available in: English

Kantonalna tužiteljica Sanja Hodžić je, nakon tri mjeseca suđenja, izmijenila optužnicu i pojasnila da odustaje od optužbi protiv bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bosiljka i Ljubomira Dilbera.

“Svi izvedeni dokazi ukazuju na izmijenjeno činjenično stanje, pa sam odustala od krivičnog gonjenja ove dvojice optuženih”, kazala je Hodžić.

Suđenje Bosiljku i Ljubomiru Dilberu te Miroslavu Škori i Daliboru Milošu, optuženima za nečovječno postupanje nad ratnim zarobljenicima počinjeno 1992. na području Kiseljaka, počelo je u oktobru prošle godine.

S obzirom da su Kantonalno tužilaštvo i Odbrane prethodno završili izvođenje dokaza, na ovom ročištu su iznesene i završne riječi. 

Tužiteljica Hodžić je navela da je dokazano da su optuženi Škoro i Miloš učestvovali u zločinima nad ratnim zarobljenicima i zatražila osuđujuću presudu.

Branka Praljak, braniteljica Škore i Miloša, zatražila je oslobađajuće presude za svoje klijente.

“Odbrana je imala namjeru Sudu predočiti još neke dokumente i fotografije koji dokazuju da u tom periodu Škoro nije imao dugu kosu, ali zbog odluke Vijeća da se prestanu iznositi dokazi, to nismo uradili i tražimo oslobađajuću presudu”, rekla je Praljak.

Objava presude zakazana je za 21. januar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English