Članak

Rupa na desnoj strani bluze

14. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Ranku i Željku Rakiću i Marku Stankoviću, koji su optuženi za zločin počinjen u Zavidovićima, vještakinja sudske medicine je rekla da je Zuhra Husanović ubijena projektilom iz vatrenog oružja ili eksplozivne naprave.

This post is also available in: English

Vještakinja sudske medicine Sabiha Silajdžić-Brkić je prezentirajući nalaz i mišljenje pred Kantonalnim sudom u Zenici kazala da je pregledom posmrtnih ostataka Zuhre Husanović utvrdila da je njena smrt “nastupila nasilno, uslijed djelovanja projektila iz ličnog vatrenog oružja ili eksplozivne naprave”.

“Pregledom ekshumiranih skeletnih ostataka utvrđeni su višestruki prijelomi rebara i grudnih kralješaka, koji su nastali za vrijeme života, a mogli su nastati i uslijed djelovanja jednog projektila”, kazala je vještakinja.

Pregledom odjeće, prema riječima Silajdžić-Brkić, evidentirana je okrugla rupa na desnoj strani bluze Zuhre Hasanović.

Vještakinja je rekla i da je imala saznanja od porodice ubijene o samom događaju, ali da je nalaz sačinila na osnovu pregleda. Dodala je da se i nakon 21 godine na skeletu mogu razlikovati povrede nastale prije i poslije smrti.

Ranko i Željko Rakić, te Stanko Marković, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su da su u ljeto 1992. godine došli pred kuću porodice Husanović u mjestu Kućice (opština Zavidovići), gdje su tukli jednog čovjeka, a zatim njegovu ženu, kćerku i unuku odveli prema brdu, a kuću zapalili.

Kako se navodi u optužnici, nedugo nakon odlaska, čuo se pucanj, a ženino tijelo je pronađeno na tom mjestu kasnije.

Na ovom ročištu je Sudsko vijeće odlučilo da svjedoka Dragomira Kostadinovića ponovo sasluša.

Nastavak je zakazan za 11. februar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English