Članak

Počelo obnovljeno suđenje Dautoviću

13. Januara 2015.00:00
Obnovljeno suđenje Sakibu Dautoviću za zločine počinjene na području Velike Kladuše počelo je u Kantonalnom sudu u Bihaću.

This post is also available in: English

Postupak je obnovljen nakon što je Vrhovni sud FBiH u maju 2013. djelimično uvažio žalbu Odbrane i ukinuo presudu kojom je Dautović bio osuđen na šest i po godina zatvora.

Na obnovljenom suđenju, na prijedlog Odbrane, ponovo su saslušani Zlatko Šabanagić i Alija Feriz.

Braniteljica Tatjana Savić pitala je Šabanagića da li je Dautović u to vrijeme bio vođa u interventnoj jedinici, a svjedok je rekao da se ne može precizno sjetiti zbog proteka vremena.

“Znam da je bio jedno vrijeme, ali su se ljudi mijenjali i ne znam je li baš tad on bio na čelu voda… O onom što se dešavalo u dispanzeru kada su zatočenici dovedeni da čiste objekat, saznao sam od Sulejmana Latića”, kazao je ovaj svjedok.

Dautoviću se na teret stavlja da je u junu 1994. učestvovao u teškom fizičkom zlostavljanju civila u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, koje je s drugim pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB) priveo iz logora Drmaljevo.

On je optužen i da je u augustu učestvovao u odvođenju 15 logoraša iz Drmaljeva, među kojima je bio i Rasim Erdić, koji je podlegao usljed zlostavljanja.

Prema optužnici, Dautović je bio vođa interventne grupe za obezbjeđenje objekata i lica Ministarstva odbrane i Vojne policije NO APZB-a.

Svjedok Alija Feriz je ponovio da je bio među zarobljenim civilima koje su u dispanzeru maltretirali pripadnici APZB-a u čemu su, kako je naveo, prednjačili Sakib Dautović i Jasmin Miljković.

“Ja sam zbog toga što nisam potpisao inicijativu za formiranje Autonomije bio privođen i zatvaran deset puta. Dautović, kojeg tada nisam poznavao, došao je po nas u Drmaljevo”, kazao je Feriz.

Na pitanje predsjednice Sudskog vijeća Jasminke Karabegović da li je tog dana bio prisutan i Zlatko Šabanagić, Feriz je potvrdno odgovorio.

Odbrana se obavezla da kontaktira sa svjedokom Sulejmanom Latićem i utvrdi datum njegovog dolaska iz SAD-a u BiH kako bi mu blagovremeno mogao biti upućen poziv za svjedočenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. februar. 

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English