Članak

Presuda Đogatoviću 19. januara

12. Januara 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku zakazao je izricanje presude Iliji Đogatoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za zločine počinjene u Donjem Vakufu, za ponedjeljak, 19. januar.

This post is also available in: English

Tužilac Ahmed Mešić je u završnoj riječi rekao kako je dokazano da je Đogatović počinio ratni zločin, te zatražio da bude proglašen krivim.

“Nakon četiri mjeseca suđenja, te saslušanja šest svjedoka, jednog vještaka i dva dodatna svjedoka, Kantonalno tužilaštvo je ubjeđeno da je optuženi Ilija Đogatović počinio djelo koje mu se stavlja na teret, a na štetu Sulejmana Šutkovića”, kazao je Mešić.

Braniteljica optuženog Branka Praljak je rekla da Đogatović nije pucao u Šutkovića, te da je iskaz svjedoka Optužbe Bakira Mustafice netačan.

“Ubijeni su krenuli iza 22 sata, nisu znali kuda idu i naišli su na liniju razgraničenja između dvije zaraćene strane. Oni nisu uživali zaštitu po međunarodnim konvencijama na koje se poziva tužitelj”, kazala je Praljak.

Ona je dodala kako su u ovom slučaju pogrešno identificirani Đogatović i Čedo Fonjga.

Đogatović, bivši pripadnik VRS-a, optužen je da je, zajedno sa Čedom Fonjgom, koji je u međuvremenu umro, sredinom juna 1992. godine pucao u leđa Sulejmanu Šutkoviću i još jednom civilu u mjestu Čehajići u općini Donji Vakuf.

Prije iznošenja završnih riječi, ispitan je dodatni svjedok Optužbe Dževad Došlić, koji je rekao da je poznavao Čedu Fonjgu, te da ga je vidio u Donjem Vakufu tokom rata, nakon što je zatvoren sa dvadesetak svojih sugrađana.

Neki od ranijih svjedoka Odbrane su kazali da je Fonjga za vrijeme rata boravio u Austriji.

“Poznajem Čedu Fonjgu dobro jer smo zajedno radili. Dok sam bio zatvoren, vidio sam ga dva puta. Bio je u uniformi. Prolazio je kroz malu ulicu prema jednoj kafani”, posvjedočio je Došlić.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English