Članak

Počelo suđenje za zločine u Kiseljaku

7. Januara 2015.00:00
Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvih svjedoka Optužbe, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Josipu Mariću za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

This post is also available in: English

Kantonalna tužiteljica Sanja Hodžić rekla je u uvodnoj riječi da će dokazati kako je Marić tokom sukoba između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) mučio i tukao civile i ratne zarobljenike te vršio nasilno preseljenje i pljačku bošnjačkih civila.

Marića, bivšeg zapovjednika policije i dozapovjednika Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a u Kiseljaku, Kantonalno tužilaštvo tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima u ljeto 1993. godine u tom gradu.

Prvi svjedok Optužbe Jusuf Muratović kazao je da je ranjen i zarobljen kod kuće Hasije Huseinović u Kiseljaku u junu 1993. godine te odveden u zgradu “Elektroprivrede”, gdje ga je maltretirao optuženi Marić.

“Rekao mi je: ‘Zini da te ubijem.’ Stavio mi je pušku u usta. Prilikom vađenja cijevi izbio mi je dva zuba”, posvjedočio je Muratović i dodao da je doktor Petar Lace bio “human” prema njemu pruživši mu medicinsku pomoć.

Prilikom Muratovićevog svjedočenja, predsjednica Sudskog vijeća Suada Kahrić upozorila je optuženog Marića “da ne pravi grimase i da se ne smije”.

Marićev branilac Zdenko Tomić je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da je Muratović u istrazi dao izjavu u kojoj je drugačije opisao svoje zarobljavanje.

Prema Tomiću, svjedok je zamijenio identitet s obzirom da optuženi Marić nije bio među policajcima koji su ga uhapsili.

Muratović je kazao i da ga je u jesen prošle godine kontaktirao optuženi.

“Rekao mi je da se mi ne znamo, ali sam mu ja rekao da se mi znamo veoma dobro i odmah otišao”, kazao je Muratović.

Hasija Huseinović je također svjedočila na ovom ročištu i potvrdila da je Jusuf Muratović uhapšen ispred njene kuće. Dodala je da poznaje optuženog Marića jer su oboje rođeni u Kreševu.

Marićev branilac je rekao i da se svjedočenje Hasije Huseinović razlikuje od iskaza koji je dala u istrazi.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English