Članak

Odbrana traži izuzeće sudije

23. Decembra 2014.00:00
Na početku obnovljenog suđenja Vlatku Jarku pred Kantonalnim sudom u Mostaru Odbrana je zatražila izuzeće predsjedavajućeg Sudskog vijeća Hame Kebe.

This post is also available in: English

Nakon što je pročitana optužnica koja Jarka tereti za zločine počinjene u Stocu, branilac Branko Karadeglić je kazao kako Odbrana smatra da postoje opravdani razlozi za izuzeće predsjedavajućeg Vijeća.

Karadeglić je to obrazložio činjenicom da je Hamo Kebo za vrijeme rata 1993. bio zatvorenik u logorima Heliodrom i Dretelj, pa je, kako je naveo, bio oštećeni, odnosno žrtva.

“Odbrana sumnja u nepristrasnost i objektivnost predsjedavajućeg Vijeća u vođenju ovog postupka i traži njegovo izuzeće”, kazao je Karadeglić.   

Na upit predsjedavajućeg Vijeća zašto taj zahtjev nije iznesen ranije, tokom prvostepenog postupka, branilac je odgovorio da je ove informacije saznao u međuvremenu.

Suđenje je nakon toga odgođeno dok Vanraspravno vijeće ne donese odluku u vezi sa zahtjevom Odbrane.

Kantonalni sud u Mostaru je 21. juna 2012. Jarka proglasio krivim da je tokom jula i augusta 1993. učestvovao u prisilnom premještanju i protivzakonitom zatvaranju Bošnjaka s područja Stoca. Osuđen je na godinu dana zatvora.  

Ovu presudu je ukinuo Vrhovni sud FBiH.

Optužnicu protiv Jarka potvrdio je Sud BiH u decembru 2010. godine, a potom predmet prebacio Sudu u Mostaru.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English