Članak

Zatraženo produženje pritvora trojici osumnjičenih

22. Decembra 2014.00:00
Državno tužilaštvo zatražilo je da se produži pritvor Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću i Dušanu Kuzmanoviću, koji su osumnjičeni za zločine počinjene na području Teslića i Doboja, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Tužilac Džermin Pašić je zatražio produženje pritvora zbog opasnosti da bi trojica osumnjičenih na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike.

“Nama je pritvor jednostavno potreban da bi se istraga nesmetano odvijala. Radi se o složenom predmetu i dvije opštine, gdje imamo više djela i veliki broj dokaza”, kazao je Pašić.

On je dodao da je jedan od svjedoka kontaktirao Tužilaštvo BiH, te im rekao da mu je osoba bliska osumnjičenom Bjeloševiću prijetila. 

Bjeloševićeva Odbrana je s druge strane zatražila da se prijedlog o produženju pritvora odbije, te da se osumnjičenom umjesto toga odrede mjere zabrane.

“Navodi Tužilaštva BiH da je Bjelošević, kao cijenjena osoba u zajednici, kontrolisao istragu nevjerovatni su. Osumnjičeni Bjelošević jeste cijenjen u svojoj zajednici i on je godinama gradio svoj imidž profesionalnim radom, ali to je nešto pozitivno, a ne nešto što se treba uzimati protiv njega”, kazala je braniteljica Tatjana Savić.

Sam Bjelošević je rekao da nikada nije činio zločine, te da smatra kako mu je cijeli postupak pripremila “organizovana kriminalna grupa” koja priprema lažne svjedoke.

“Meni je već najavljeno da ta grupa radi protiv mene i čak da su mi pripremali likvidaciju zbog mog rada u policiji”, izjavio je Bjelošević. 

Advokati osumnjičenih Savića i Kuzmanovića su kazali da je nedopustivo da Odbrani nisu dostavljeni dokazi na kojima Državno tužilaštvo zasniva osnovanu sumnju.

“Situacija u ovom predmetu se mijenja. Na početku smo imali 12 osumnjičenih. Sada imamo jednu optužnicu protiv šest osoba, a za samo trojicu od ostalih osumnjičenih se traži produženje pritvora. Jedino što ostaje jeste da nema ničeg konkretnog od Tužilaštva protiv mog branjenika”, rekla je Vesna Tupajić-Škiljević, koja brani osumnjičenog Kuzmanovića. 

Sud BiH će odluku donijeti naknadno. 

Bjelošević, Savić i Kuzmanović prvobitno su uhapšeni početkom septembra ove godine zbog sumnje da su učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom na području općina Teslić i Doboj. 

Za iste zločine sumnjiče se i Marinko Đurić, Miroslav Pijunović i Dobrivoje Ćulibrk, dok je Državno tužilaštvo već podiglo optužnicu protiv Dragana Marjanovića, Saše Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuka, Darija Slavuljice i Dragomira Kezunovića za ubistva bošnjačkih civila počinjena u junu 1992. godine na planini Borje (općina Teslić).

Sudija Darko Samardžić pitao je tužioca zašto prijedlog za produženje pritvora nije podnesen prije isteka radnog vremena u petak, te da li namjerava ponovno spojiti predmete ukoliko podigne i drugu optužnicu.

Tužilac Pašić je kazao da je podnesak završio tek nakon radnog vremena, a nije želio govoriti o tome da li će postupci protiv svih osumnjičenih opet biti spojeni.

Denis Džidić


This post is also available in: English