Članak

Obnovljeno suđenje Dautoviću 13. januara

19. Decembra 2014.00:00
Obnovljeno suđenje Sakibu Dautoviću za zločine počinjene na području Velike Kladuše počet će 13. januara pred Kantonalnim sudom u Bihaću, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Postupak će biti obnovljen nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu kojom je Dautović bio osuđen na šest i po godina zatvora.

Dautoviću se na teret stavlja da je u junu 1994. učestvovao u teškom fizičkom zlostavljanju civila u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, koje je s drugim pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) priveo iz logora Drmaljevo.

On je optužen i da je u augustu učestvovao u odvođenju 15 logoraša iz Drmaljeva, među kojima je bio i Rasim Erdić, koji je podlegao usljed zlostavljanja.

Prema optužnici, Dautović je bio vođa interventne grupe za obezbjeđenje objekata i lica Ministarstva odbrane i Vojne policije NOAPZB-a.

Na današnjem ročištu, braniteljica optuženog Dautovića Tatjana Savić predložila je da se reproducira iskaz svjedoka Odbrane Fatime Koštić, te da se ponovo pozovu dva svjedoka Optužbe Zlatko Šabanagić i Alija Feriz.

Predložila je, kao i u ranijem postupku, saslušanje svjedoka Sulejmana Latića, djelimičnu rekonstrukciju događa, te vještačenje patologa Zdenka Cirhlaža iz Tuzle. Ovi su prijedlozi Odbrane u prvostepenom postupku bili odbijeni.

Optužba je predložila da se preuzmu svi ranije izvedeni dokazi, ne protiveći se prijedlozima Odbrane.

Sud je usvojio prijedlog da se pozove vještak patolog, dok će u pogledu djelimične rekonstrukcije događaja odlučiti naknadno.

Odbranu je obavezao da dostavi sve informacije o prebivalištu svjedoka Sulejmana Latića, kao i o datumu njegovog dolaska iz SAD-a u BiH, kako bi se blagovremeno mogao obavijestiti i pozvati kao svjedok.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English