Članak

Čitanje ili preslušavanje iskaza

17. Decembra 2014.00:00
Na statusnoj konferenciji pred početak obnovljenog suđenja optuženima za zločin počinjen u Rogatici predloženo je da se svjedoci i vještaci Optužbe ne pozivaju ponovo, izuzev neuropsihijatrice Alme Bravo-Mehmedbašić.

This post is also available in: English

Optužba je predložila čitanja ili preslušavanje iskaza koje su svjedoci dali ranije.

Statusna konferencija održana je nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske u septembru ove godine ukinuo presudu kojom su Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika oslobođeni optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Rogatici 1992. godine.

Ova presuda je donesena nakon što je Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo žalbu na prvostepenu presudu.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je 24. marta oslobodio Dragišu i Milenka Ćaćića, kao i Voju Motiku, da su 8. augusta 1992. u blizini sela Starčići, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, ubili Midhata Džananovića, a ranili njegovog trinaestogodišnjeg sina Mehu Džananovića, kojeg su mučili.

“Tužilaštvo ostaje kod svih dokaza provedenih ranije, iskaza četiri svjedoka, tri vještaka, te 24 materijalna dokaza. Sporna pitanja na koje je ukazao Vrhovni sud nisu vezana za činjenice, već da se može donijeti odluka koja je drugačija i zasnovana na zakonu”, kazao je Tarik Crnkić, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Crnkić je dodao da predlaže da se svjedoci i vještaci ne pozivaju ponovo, osim doktorice Alme Bavo-Mehmedbašić, kojoj nije bilo u dovoljnoj mjeri dozvoljeno da iznese svoj nalaz i mišljenje.

“Ostali svjedoci su svjedočili konzistentno i dovoljno”, rekao je Crnkić.

Statusnoj konferenciji nije prisustvovao optuženi Vojo Motika, a njegov branilac Dragoslav Perić je kazao da ima ozbiljnih zdravstvenih problema, predloživši da se izvrši njegovo vještačenje.

Ovom prijedlogu Optužba se nije protivila. Perić je pojasnio da je Motika liječen nakon moždanog udara, od 4. do 13. augusta ove godine, te da je imao poremećaj stanja svijesti “sa epi-napadima”.

Nastavak obnovljenog suđenja će biti naknadno utvrđen.

Albina Sorguč


This post is also available in: English